Biden na Ukrajině: USA nikdy neuznají ruskou anexi Krymu

Spojené státy nikdy nezmění svůj názor na ruskou anexi Krymu. V kyjevském parlamentu to prohlásil americký viceprezident Joe Biden. Rusko podle něj okupací ukrajinského území porušilo a dál porušuje mezinárodní právo. Zároveň ale apeluje na Ukrajinu v otázce korupce. Na poslanecký mandát nedávno rezignoval předseda výboru pro jadernou energetiku. Vyšetřuje ho švýcarská prokuratura. V případu může být i spojitost s českou firmou Škoda JS.

USA a Evropská unie budou pokračovat v tlaku na Rusko a neodvolají sankce, dokud Moskva nesplní beze zbytku své závazky, konstatoval americký viceprezident Joe Biden. „I když ve snížení napětí bylo dosaženo jistého pokroku, sankce nelze zrušit, dokud Rusko zcela nesplní své závazky vyplývající z minských mírových dohod,“ uvedl Biden.

„Moskva ale zatím dál přesouvá (do Donbasu) svá vojska, bandity a zahraniční žoldnéře. Ruské tanky a rakety - to vše je dnes symbolem Donbasu,“ prohlásil Biden. Cena, kterou Rusko za agresi platí, bude ale podle amerického viceprezidenta stoupat.

Události ČT: Biden od Ukrajiny čeká reformy a boj s korupcí, potvrdil ale postoj USA ohledně Krymu (zdroj: ČT24)

Ukrajina potřebuje reformy a zbavit se korupce

Po příjezdu Biden ale neopomněl zdůraznit význam hlubokých reforem a zejména vykořenění korupce na Ukrajině. Svět podle viceprezidenta od Ukrajiny očekává „vítězství v boji s rakovinou korupce a s nelítostnou ruskou agresí“. Americký lid Ukrajince v obou těchto bitvách podporuje.

Vy sami musíte vybojovat svoji bitvu. Historickou bitvu s korupcí. Ukrajina si v ní už nemůže dovolit znovu prohrát.
Joe Biden

Podle ukrajinských médií může být v otázce korupce prvním chyceným z vládních kruhů Mykola Martyněnko. Vlivný předseda výboru pro jadernou energetiku a pravá ruka premiéra Arsenije Jaceňjuka nedávno musel rezignovat na poslanecký mandát. Švýcarská prokuratura ho totiž vyšetřuje kvůli velkému korupčnímu skandálu, který má i českou linkou.

Podle deníku Ukrajinská pravda dostával Martyněnko od české firmy Škoda JS úplatky v řádech milionů dolarů za zakázky na opravy ukrajinských jaderných elektráren. Peníze měly jít přes tajemnou panamskou společnost, švýcarská konta a byly kryté jako konzultační služby. Plzeňská firma Škoda JS se nechce k ukrajinskému případu vyjadřovat. Mluvčí tvrdí, že firmy se kauza netýká.

Korupční kauza na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Decentralizace neznamená ztrátu svrchovanosti

„Před každým z vás stojí úkol využít příležitost a vybudovat demokratické společenství, které obstojí ve zkoušce času. V sázce je mnoho. Můžete otočit kolem dějin na správnou stranu,“ řekl Joe Biden. Dodal, že obhajoba svobody je společnou odpovědností prezidenta, vlády i zastupitelů.

Upozornil ukrajinské představitele, že decentralizace státní správy, kterou Kyjevu ukládají minské dohody, není v rozporu se zásadou svrchovanosti země. „Ústavní reformy, včetně úprav soudního systému a decentralizace, nejsou v rozporu s demokratickými zásadami, nejsou ohrožením svrchovanosti,“ řekl a dodal, že Spojené státy byly v jisté době ve stejné situaci.

Biden se intenzivně zabývá vývojem situace na Ukrajině. Ve funkci viceprezidenta navštívil Ukrajinu už popáté a je ve stálém telefonickém styku s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Po příjezdu na Ukrajinu v pondělí také oznámil novou finanční pomoc ukrajinské vládě ve výši téměř 190 milionů dolarů (4,7 miliardy korun). Tím podle Bidenových slov přímá americká podpora od změny vlády v Kyjevě dosáhla 760 milionů dolarů (18,9 miliardy korun). Ocenil také údajně „reálné známky“ svědčící o zlepšení ekonomické situace.

Vydáno pod