Nejhorší smog na světě: Obyvatelé Nového Dillí lapají po dechu

Šestnáctimilionové Nové Dillí se potýká s rekordním smogem. Obyvatelé indické metropole doslova lapají po dechu. Podle Světové zdravotnické organizace je Nové Dillí nyní nejznečištěnějším městem světa. Indická vláda v souvislosti s klimatickou konferencí slíbila, že se víc zaměří na obnovitelné zdroje energie. Enormní spotřeba uhlí je dána tím, že asi 300 milionů Indů nemá zavedenou elektřinu. Indie je třetím největším producentem CO2.

V posledních dnech se psalo o rekordním smogu hlavně v souvislosti s čínskými městy včetně Pekingu, nejhorší je ale situace v Novém Dillí, kde kvalita ovzduší v pátek dosáhla čísla 286, což znamená „velmi nezdravé“. Informovala o tom monitorovací stanice amerického velvyslanectví.

Smogová situace je ve městě špatná od listopadu. Situaci zřejmě ještě zhoršil kouř z petard během svátku Diwali a pálení slámy v okolních státech, píše na webu Quartz India.

Obyvatelé Nového Dillí by měli omezit venkovní aktivity. Vláda také zvažuje, jestli nenechat doma školáky. Lékaři doporučili lidem, kteří trpí plicními a srdečními chorobami, aby město opustili.

Očekává se, že Indie se kolem roku 2020 stane největším dovozcem uhlí na světě, a to i přes veškeré snahy o elektrifikaci zaostalejších oblastí. „V příštích patnácti letech zvýšíme podporu obnovitelných zdrojů desetinásobně, ale uhlí k růstu potřebujeme," zdůraznil indický ministr životního prostředí.

Indie: Na podporu obnovitelných zdrojů potřebujeme příspěvek

Premiér Naréndra Módí v souvislosti s pařížskou klimatickou konferencí přislíbil, že do roku 2030 bude Indie vyrábět 40 procent své energie z nefosilních paliv. Francouzský prezident Francois Hollande a Módí také oznámili vznik solární aliance, jejímž cílem je zvýšit ve světě podíl „čistých“ zdrojů energie.

Podle indického vyjednavače je ale zapotřebí, aby svět Indii v tomto úsilí finančně podpořil - pokud dostane peníze, zaměří se více na solární a větrnou energii. Spojené státy už daly na vědomí, že Dillí podporují a plány tamní vlády považují za „působivé“.

  • Indický premiér považuje změny klimatu za hlavního viníka povodní v jihoindickém státu Tamilnád, které si v uplynulém týdnu vyžádaly 269 mrtvých a miliony lidí odřízly od základních služeb. Záplavy způsobila koncem listopadu tlaková níže nad Bengálským zálivem, která do pobřežních oblastí přinesla silné deště.
Záplavy v Indii
Zdroj: ČTK/AP/Atul Yadav

Peking bude po zněčišťovatelích požadovat odškodné

Zlepšit kvalitu ovzduší se snaží i Peking. Extrémně hustý smog v metropoli tento týden vynutil uzavření některých dálnic a škol a omezení či zastavení stavebních prací.

Čínská vláda slíbila, že sníží emise hlavních znečišťujících látek v energetickém průmyslu do roku 2020 o 60 procent. Od firem a jednotlivců, kteří znečišťují životní prostředí, bude navíc požadovat odškodné. Tuto politiku nejprve otestuje v pár provinciích, za tři roky by ji pak zavedla celostátně.

  • Největším znečišťovatelem ovzduší byla v roce 2013 Čína, která se podílela na celkovém znečištění 29 procenty.
  • Následují Spojené státy (15 procent), Indie (7 procent), Rusko (5,3 procenta) a Japonsko (3,8 procenta). Největším evropským znečišťovatelem bylo Německo (2,2 procenta).

Podle Kjótského protokolu, který platí do roku 2020, měly být v letech 2008 až 2012 sníženy světové emise CO2 a dalších skleníkových plynů v průměru o 5,2 procenta v porovnání s rokem 1990. Tohoto cíle dosaženo nebylo.

Třeba Česká republika ale k roku 2012 snížila emise skleníkových plynů vůči roku 1990 o 33 procent a také celá EU plní závazky s předstihem.

Vývoj celosvětového množství CO2 z fosilních paliv 1900–2011
Zdroj: U.S. Department of Energy