Ústavní soud zrušil katalánskou rezoluci o referendu k samostatnosti

Španělský ústavní soud jednohlasně zrušil listopadovou rezoluci katalánského parlamentu, která usilovala o vyhlášení referenda o nezávislosti tohoto autonomního regionu. Katalánská verze španělského deníku El País upozornila, že jednání soudu bylo jedno z nejrychlejších v historii. Soud se rezolucí zabýval na žádost španělského premiéra Mariana Rajoye od 11. listopadu.

Separatistické strany chtějí v roce 2017 uspořádat referendum o vyhlášení samostatnosti. Madrid to ale odmítá a španělský premiér Mariano Rajoy okamžitě po přijetí rezoluce oznámil, že požádá u ústavního soudu o zneplatnění.

Zdaleka ne všichni Katalánci si přejí samostatnost. Region má 7,5 milionů obyvatel, samostatnost chtějí dva miliony. V regionálních volbách sice získali nacionalisté většinu, ale díky volební matematice. Reálně je volilo pouze 48 procent voličů. Osobně si nemyslím, že je stoupenců samostatnosti většina.
Ĺubica Zlochová
spolupracovnice ČT ve Španělsku

Rezoluci prosadily strany Společně pro Ano (JXS) a další separatistické hnutí, levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP). Obě tato uskupení mají po zářijových volbách ve 135členném katalánském parlamentu většinu 72 křesel.

Jenže španělská ústava vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá. Ústavní soud loni zakázal i konání referenda o nezávislosti, které se mělo konat 9. listopadu. Nakonec katalánská vláda uspořádala pouze nezávazné hlasování, ale i tento krok justice považuje za nezákonný. Tehdejší premiér Artur Mas kvůli tomu dokonce stanul před soudem.

Zlochová: Většina Katalánců si samostatnost nepřeje (zdroj: ČT24)