Nechoďte demonstrovat, umrznete, varoval ruský hygienik

Moskva - Demonstranti by o víkendu kvůli mrazům neměli vyrážet do ulic Moskvy. Varování vydal hlavní ruský hygienik. Na sobotu ohlásily protesty opoziční skupiny i příznivci premiéra Putina, který bude v březnových volbách kandidovat na prezidenta. Podle ruského hygienika teploty v sobotu klesnou k minus osmnácti stupňům. Podobně Rusy varoval už 10. prosince. Desetitisíce Moskvanů ale přesto demonstrovaly. Na sociálních sítích zatím vyjádřilo záměr přijít demonstrovat proti Putinovi na 30 tisíc lidí, což je asi o 20 tisíc méně než před předchozí manifestací 24. prosince. Opoziční aktivisté proto hodlají od dnešního večera agitovat i v moskevském metru prostřednictvím „jednoosobových demonstrací“, které nevyžadují úřední povolení.

„Kategoricky nedoporučuji zúčastnit se těchto akcí,“ řekl Oniščenko agentuře Interfax. Moskvané v noci na dnešek přečkali nejchladnější noc letošní zimy, kdy teploty klesly k 24 stupňům pod nulou a v okolí metropole až k minus 28 stupňům. „Předpověď na sobotu je krajně nepříznivá, čeká se minus 18 stupňů. Na Moskvu je to velmi nízká teplota, vzhledem k tradičně vysoké vlhkosti vzduchu,“ upozornil expert.

Moskvané se neumějí pořádně obléknout

Poukázal i na to, že Moskvané nejsou zvyklí se ani v zimě teple oblékat, prý pořádné boty a tlusté ponožky v metropoli nikdo nenosí. Každý se pragmaticky obuje a oblékne jen tak, aby stačil doběhnout do metra či autobusu. Takové ošacení ale nestačí k hodinovému a delšímu pobytu na svěžím vzduchu, a tak hygienik „důrazně doporučuje“, aby si lidé demonstrace odepřeli.

Opoziční demonstrace v Moskvě
Zdroj: ČT24

Prý ani žádné čaje a jiné horké nápoje před prochladnutím nespasí, spíše by naopak mohly uškodit, nemluvě už o „naprosto mylném a škodlivém názoru, že mrazy lze nejlépe vydržet za pomoci alkoholu“. „Proto je lepší zdržet se (demonstrací) a najít si jinou formu účasti na budování šťastnějšího státu,“ usoudil hlavní hygienik. Podobně nabádal vyhnout se již první velké protivládní demonstraci 10. prosince. Desetitisíce Moskvanů ale jeho tehdejší rady nevyslyšely.