Šéfka německé AfD vyzvala Merkelovou k rezignaci

Šéfka německé euroskeptické a protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová vyzvala kancléřku Angelu Merkelovou k rezignaci za to, že otevřela dveře dokořán masové migraci. Na sjezdu v Hannoveru Petryová prohlásila, že díky stoupající veřejné podpoře má její strana šanci na úspěch ve spolkových zemích i na vstup do Spolkového sněmu.

„Merkelová, odstupte. Vy to zvládnete,“ řekla Petryová s ironickým odkazem na kancléřčino prohlášení „My to zvládneme“. Tím se Merkelová snažila přesvědčit Němce i ostatní evropské země, že se Německo bez problémů vypořádá s přílivem migrantů, jichž se v letošním roce očekává zhruba jeden milion. Petryová rozhodnutí Merkelové hromadně vpouštět do země migranty označila za nedemokratické.

Popularita AfD stoupá

AfD se po nedávném vnitřním boji o moc takřka rozpadla, nyní ale její popularita stoupá díky nespokojenosti Němců s masovou migrací a obavám z bezpečnostních následků současné politiky. Podle průzkumu společnosti Insa z minulého týdne by AfD volilo 10,5 procenta Němců, a byla by tak třetí nejsilnější stranou v zemi. AfD může využít rozporů mezi vládnoucími konzervativci, řadě z nichž se totiž politika Merkelové nelíbí.

  • Petryová spolu s ekonomem Jörgem Meuthenem převzala vedení AfD poté, co v červenci odstoupil dosavadní předseda Bernd Lucke. Ten stranu v roce 2013 zakládal s programem zaměřeným na kritiku záchranných balíků eurozóny. Nelíbilo se mu ale, že v ní začaly převažovat protiimigrační tendence. Po jeho odchodu ukazovaly průzkumy volební potenciál AfD kolem tří procent. Po změně vedení začala německá média a politici označovat AfD za xenofobní.
  • AfD v roce 2013 těsně neprošla do Spolkového sněmu. V následujícím roce však uspěla v evropských volbách i v zemských volbách v Sasku, Durynsku a Braniborsku.

AfD představila program, jímž chce výrazně snížit počet migrantů směřujících do Německa a ukončit chaos v azylových řízeních. Vyzývá k odmítání azylu Syřanům a Iráčanům, kteří přicházejí z táborů v bezpečných zemích, jako je Turecko, a chce důsledně odmítat žadatele o azyl, kteří nemohou doložit totožnost. Nekontrolovaný příliv uchazečů o azyl zvýšil v Německu riziko teroristických útoků, uvedla Petryová.

Mezi migranty jsou radikálové z IS, připustila německá rozvědka

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen tento týden připustil, že mezi migranty přicházejícími do Evropy jsou i radikálové z takzvaného Islámského státu. 70 až 80 procent migrantů podle něj tvoří mladí muži od 16 do 35 let, přičemž řada z nich zažila válku, někteří bojovali za IS a někteří mají příkaz k boji.

Vládu o omezení počtu přicházejících běženců do země požádali tento týden i němečtí židé. Mnoho uprchlíků podle nich pochází z kultur, ve kterých je pevně zakořeněna nenávist k židům a netolerance k dalším skupinám obyvatelstva.