Žaloba proti kvótám na uprchlíky je hotova, oznámil Fico

Slovensko již připravilo žalobu proti rozhodnutí většiny členských států EU o přerozdělování uprchlíků ve státech evropské osmadvacítky na základě povinných kvót. „Žaloba je hotova. Blíží se datum, kdy žalobu podáme,“ oznámil slovenský premiér Robert Fico před poslanci slovenské sněmovny. Dodal, že Bratislava nebude otálet až do 18. prosince, kdy vyprší lhůta na podání žaloby k unijnímu soudu.

Fico už dříve sdělil, že Slovensko chce ve své žalobě zpochybnit pravomoc ministrů vnitra členských států Evropské unie přijmout takové rozhodnutí většinou hlasů. Řekl, že toto téma by mělo být součástí jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky, které se uskuteční příští týden v Praze.

Také český vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO chce navrhnout vládě, aby zvážila, zda se Česko nemá připojit k žalobě proti kvótám na přerozdělení žadatelů o azyl mezi země Evropské unie. Opatření označil za nefunkční a nesmyslné. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD však řekl, že žalobu nepovažuje za vhodný krok.

Plán na přerozdělení žadatelů o azyl mezi země EU na základě povinných kvót hodlá u unijního soudu napadnout také Maďarsko. Parlament v Budapešti už schválil zákon, kterým vládě premiéra Viktora Orbána poskytl pravomoci k takovému kroku.

Proti kvótám se postavila také nová polská vláda. Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak za chybu označil rozhodnutí předchozího polského kabinetu přijmout sedm tisíc uprchlíků. O přerozdělení sto dvaceti tisíc uprchlíků rozhodli ministři vnitra států EU jasnou většinou hlasů v září. Proti se při hlasování postavilo také Česko, Rumunsko a Maďarsko.