Plánovali útok na Jyllands-Posten, jdou do vězení

Oslo - Soud v Oslu poslal do vězení dva muže. Před sedmi lety chtěli do povětří vyhodit sídlo dánského deníku Jyllands-Posten. Útok měl být odvetou za otisknutí karikatury proroka Mohameda. Původem ujgurský Číňan Mikael Davud má strávit za mřížemi sedm let. Irácký Kurd Shawan Bujak dostal tři a půl roku. Jde o vůbec první případ, kdy byl v Norsku někdo odsouzen na základě protiteroristického zákona.

I když stáli před soudem hned tři obžalovaní, trest nakonec dostali jen dva. Vůdce skupiny Mikael Davud, jenž je původem z ujgurské menšiny v Číně, má strávit za mřížemi sedm let a původem irácký Kurd Shawan Sadek Saeed Bujak tři a půl roku. Třetí z obviněných, David Jakobsen, byl obvinění z teroristického činu zproštěn. 

Trojice žije v Norsku, byli ovšem napojení na al-Káidu. Davud kromě útoku na list plánoval také napadnout čínské velvyslanectví v Oslu. 

Norsko zatím nemělo s islamistickým terorismem žádné zkušenosti. Loni 22. července na dvou místech útočil pravicový extremista Anders Behring Breivik, jehož proklamovaným cílem byl naopak boj proti islamizaci Evropy. Po pumovém atentátu v centru Osla a střelbě na táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya zůstalo dohromady 77 mrtvých.