Cameron naléhá na poslance: Británie je v hledáčku teroristů, udeřme i v Sýrii

Británie je v hledáčku teroristů a hrozba dalších útoků každým dnem roste, zdůraznil britský premiér David Cameron ve svém projevu před poslanci, které se snaží přesvědčit o nutnosti zahájení leteckých úderů v Sýrii. Británie dosud zasahovala proti Islámskému státu (IS) jen v Iráku.

Britské bezpečnostní složky zabránily v uplynulém roce sedmi atentátům, zdůraznil britský premiér s tím, že většina útoků byla nějakým způsobem spojena právě s IS. „Ohrožuje naši zemi a náš způsob života,“ podotkl Cameron.

Poslance varoval před dalšími útoky podobnými těm ve francouzské metropoli nebo v tuniském letovisku Sousse. „V ohrožení je Ankara, Paříž i Rusko, protože došlo k sestřelení ruského letadla. V ohrožení jsou také rukojmí,“ konstatoval Cameron.

Pokud nebudeme konat nyní, kdy byl náš spojenec Francie zasažen takovýmto způsobem, tak se nabízí otázka, pokud ne teď, tak kdy?
David Cameron
britský premiér

Rada bezpečnosti OSN nedávno posvětila rezoluci, v níž vyzvala všechny státy, které jsou schopné se zapojit do boje proti IS, aby zdvojnásobily své úsilí ve snaze zabránit dalším jeho útokům. Na IS je proto nutné udeřit i v Sýrii, jelikož jeho baštou se stalo syrské město Rakká, uvedl Cameron.

Britský premiér David Cameron
Zdroj: ČTK/PA/PA

Britské nálety v Sýrii žádají také Obama s Hollandem

Britský premiér připomněl, že letecké údery Londýna by uvítali francouzský prezident Francois Hollande i šéf Bílého domu Barack Obama – obě země, které jsou součástí mezinárodní koalice proti IS, po pařížských útocích zintenzivnily nálety na IS v Sýrii.

„Jsou to naši nejbližší spojenci a přejí si naši pomoc. Je to také otázka našich schopností a možností. Ukázali jsme, že jsme schopni dynamického cílení – s mimořádnou přesností můžeme bombardovat určité cíle a můžeme tak posílit místní síly na zemi,“ konstatoval šéf britského kabinetu.

Režim syrského prezidenta Bašára Asada podle Camerona není schopen IS zastavit a syrský lid pod nadvládou IS trpí. „Dochází k novému politickému procesu, který může vyústit v novou vládu v Sýrii, která nám umožní porazit IS nadobro. Ale nemůžeme čekat, až to všechno skončí. Musíme zasáhnout už teď, abychom redukovali schopnosti IS zasáhnout nás,“ podotkl.

Islámský stát
Zdroj: ČTK/ZUMA/Dabiq

Budoucí Sýrie? Jedině bez Asada

U jednoho stolu musí zasednout k jednání USA, Francie, Británie, Rusko, Saúdská Arábie i Írán, zdůraznil Cameron, jenž hovořil rovněž o stabilizaci Sýrie a humanitární podpoře. „Británie dosud zaplatila 1,1 miliardy liber na nejrůznější podporu na místě a našich spojenců,“ konstatoval britský premiér, který trvá na tom, že bez Asadova pádu to nepůjde.

Sýrie do budoucna – to bude vláda bez Asada. Někdo jako Asad sice může pomáhat zabíjet teroristy, ale pouze dobrá vláda může zabránit tomu, aby se nevrátili. Sýrie musí být nesektářský stát, který bude pomáhat všem lidem.
David Cameron
britský premiér

Britové si podle Camerona vzali ponaučení z iráckého konfliktu. „V irácké válce jsme se dopustili řady chyb, ale ještě víc poté, když jsme nedohléhli na to, aby tam byly vytvořeny demokratické instituce. Toho se musíme vyvarovat – nejde nám o to, abychom rozvrátili syrský stát, jako se to stalo třeba v Libyi,“ zdůraznil premiér.

Do budoucna budou klíčové umírněné síly v zemi, míní Cameron. „Odborníci ale tvrdí, že IS nemůžeme porazit, pokud se nám nepodaří přesvědčit Asada, aby odešel,“ dodal. Cameron zdůraznil, že nelze očekávat, že v Sýrii hned vznikne demokratická vláda západního stylu, ale Západ by mohl nový režim považovat za spojence.

Britští zákonodárci už jednou zásah v Sýrii odmítli

V roce 2013 britští poslanci letecké údery na syrský režim neschválili. Zahraniční výbor parlamentu se ještě na počátku listopadu vyslovil proti náletům na IS v Sýrii. Londýn by se podle něj měl soustředit na diplomatické urovnání války v Sýrii.

„Cameron dělá vše pro to, aby dostal poslance na svou stranu. Ministr obrany Michael Fellon měl v uplynulých dnech vést jednání s každým poslancem a vysvětlovat mu, proč je britská účast na náletech nezbytná. Uvnitř Konzervativní strany ale zůstávají dvě nebo tři desítky poslanců, kteří jsou schopni se vládě vzepřít a konzervativci nemají takovou většinu, aby to nehrálo roli,“ poznamenal spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Po atentátech v Paříži ale i někteří zákonodárci opoziční Labouristické strany uvedli, že budou hlasovat v parlamentu pro rozšíření náletů na Sýrii navzdory odporu předsedy své strany Jeremyho Corbyna. Podle Kytky by to mohlo odstartovat „hlubokou krizi“ uvnitř této partaje.

Podle agentury AFP by k hlasování mohlo dojít už příští týden. Cameron ale upozornil, že chce hlasovat jen v případě, že bude mít jistou podporu.