Razie v Belgii nekončí, Abdeslam stále uniká

Při pondělních pěti raziích v Bruselu a dvou v Lutychu zatkla belgická policie pět lidí. Spolu s 16 zatčenými z nedělního bruselského zátahu tak ve vazbě skončilo 21 lidí, hledaný Salah Abdeslam ale mezi nimi není. Francouzská policie mezitím oznámila, že v bytě v Saint-Denis, v němž se ukrýval údajný strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud, nenalezla žádné útočné zbraně.

Belgický prokurátor Eric Van Der Sypt upřesnil, že při policejní operaci v Bruselu nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. V metropoli platí už třetím dnem nejvyšší – čtvrtý –stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Po Abdeslamovi policie kvůli jeho údajnému zapojení do pařížských teroristických útoků už více než týden intenzivně pátrá. 

Belgický deník La Libre Belgique na svých internetových stránkách uvedl, že Abdeslama údajně vystopovali policisté právě v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl automobilem směrem do Německa. Německo v této souvislosti žádnou policejní akci na hranicích ale nespustilo s tím, že zesílená bezpečnostní opatření na hranicích byla zavedena již před týdnem.

Salah Abdeslam je považován za jednoho z hlavních podezřelých, který se podle vyšetřovatelů přímo zapojil do přípravy a provedení teroristických útoků 13. listopadu v Paříži, které si vyžádaly 130 životů. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

„Operace není ještě u konce, musí pokračovat,“ zdůraznil v pondělí belgický ministr vnitra Jan Jambon. Abdeslamovi se podle něj určitě dostává „značné podpory“ od některých lidí v Belgii, jinak by se mu prý nedařilo tak dlouho unikat.

Belgická televize RTBF s odvoláním na zdroj z prokuratury zveřejnila identitu třetího muže, kterého v Belgii v souvislosti s pařížskými atentáty obvinili z terorismu. Jedná se údajně o 39letého Maročana Lazíze Abrahímího, v jehož voze policie našla zbraň a stopy krve. Další zbraně pak nalezla při prohlídce jeho bytu ve čtvrti Molenbeek. Prokuratura Abrahímího obvinila z členství v teroristické organizaci, účasti na teroristickém útoku a z nedovoleného držení zbraní. Jeho bratr se prý v současnosti nachází v Sýrii. Kromě Abrahímího obvinili v Belgii z terorismu také Mohameda Amriho a Hamzu Attoua, kteří po atentátech vyzvedli Salaha Abdeslama v Paříži a přivezli ho do Bruselu.

V belgické metropoli kvůli informacím o bezprostřední hrozbě teroristického útoku platí od víkendu čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření. Nejezdí metro, zavřena jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí a v pondělí jsou uzavřeny i školy. Severoatlantická aliance, která má v Bruselu sídlo, vyzvala část zaměstnanců, aby pracovali z domova, a zrušila všechny návštěvy svých budov. Aby práci vyřídili pokud možno z domova, už v neděli své zaměstnance požádala také Evropská komise.

V Bruselu platí nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření
Zdroj: Reuters/Yves Herman

V Abaaoudově úkrytu francouzská policie nenalezla útočné zbraně

Francouzská policie zatím v bytě na pařížském předměstí Saint-Denis, v němž se ukrýval údajný strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud, nenalezla žádné útočné zbraně. V domě poškozeném výbuchem, který při středečním policejním zásahu způsobil sebevražedný atentátník, vyšetřovatelé našli dosud jen jednu devítimilimetrovou pistoli, informoval francouzský server 20 minutes. 

Podle velitele zásahové jednotky, která středeční razii provedla, přitom policisté při téměř sedmihodinové akci čelili vydatné palbě zabarikádovaných teroristů. Jednotka vystřílela 5000 nábojů, teroristé údajně na policisty házeli i granáty. Podle 20 minutes policie nyní pracuje s vyšetřovací verzí, podle níž byly zbraně zničeny při výbuchu, který způsobil sebevražedný atentátník. Prohlídka domu stále pokračuje.

Ve vazbě už šestý den zůstává Jawad Bendaoud, který svůj byt v Saint-Denis teroristům pronajal. Vyšetřovatelé se rovněž domnívají, že ze Sýrie se do Francie vrátil islamista Fabien Clain. Právě on údajně namluvil zvukovou nahrávku, na níž se Islámský stát přihlásil ke spáchání pařížských teroristických útoků.

Vazby mezi útočníky z Paříže
Zdroj: ATF/ČT24/Twitter.com