Íránský karikaturista byl zatčen v den, kdy podpořil Paříž

Írán odsoudil na rok do vězení karikaturistu Hadího Hejdarího. Policie ho zatkla v den, kdy zveřejnil kresbu, která reaguje na teroristické atentáty v Paříži. Zobrazuje člověka s Eiffelovou věží místo tváře, kterému tečou slzy v barvách Francie. O uvěznění informoval francouzský list Le Figaro s odkazem na protest organizace Reportéři bez hranic, která varuje před novou vlnu zatýkání novinářů v Íránu.

Karikaturista Hadí Hejdarí byl zatčen 16. listopadu odpoledne v redakci deníku Shahrvand a převezen do věznice, informují Reportéři bez hranic. Policie jej zadržela v den, kdy na Instagramu zveřejnil kresbu vyjadřující solidaritu s oběťmi teroristických útoků v Paříži, napsal francouzský list Le Figaro. Již dříve byl odsouzen k roku za mřížemi.

Hejdarí nebyl zadržen poprvé. Od roku 2009 byl opakovaně předvoláván kvůli účasti na akcích na podporu politických vězňů v Íránu. „Před dvěma lety byl za své karikatury odsouzen k roku za mřížemi. Úřady jeho kresby interpretovaly jinak než on sám," řekl agentuře Reuters Hejdarího právník. Z původního trestu si novinář již měsíc odpykal.

Zpráva Reportérů bez hranic upozorňuje na novou vlnu zatýkání íránských novinářů, umělců a aktivistů. V Íránu bylo nedávno zatčeno mnoho lidí, kteří jsou údajně součástí „infiltrační sítě“ napojené na „nepřátelské mocnosti“. Západ v čele s USA se přitom s vládou v Teheránu v poslední době pokouší vylepšit vzájemné vztahy. Po uzavření dohody, že Írán omezí svůj kontroverzní jaderný program, vůči íránskému režimu ruší sankce.

Do vězení byl odsouzen také americký novinář Jason Rezaian

K trestu vězení byl v Íránu odsouzen také zadržovaný americký novinář Jason Rezaian, který byl v říjnu shledán v Íránu vinným ze špionáže. Zprávu o verdiktu v neděli s odvoláním na mluvčího ministerstva spravedlnosti zveřejnila íránská státní televize a agentura IRNA. Délku trestu pro reportéra listu The Washington Post ale žádný z těchto zdrojů neupřesnil.

„Stručně řečeno, je to trest odnětí svobody," uvedl v prohlášení ministerský mluvčí Gholámhosejn Mohsení Edžeí. Verdikt není konečný, dodal s poukazem na očekávané odvolání. O rozsudku nebyla informována ani Rezaianova obhájkyně Leila Ahsanová, jak řekla agentuře AP.

Novinář íránského původu, který byl od roku 2012 vedoucím redakce listu The Washington Post v Teheránu, byl spolu s manželkou a dvěma fotografy zadržen loni v červenci v íránském hlavním městě. Všichni až na Rezaiana byli později propuštěni.