Teroristé z Evropy? V USA zvažují omezení bezvízového programu

V reakci na útoky Islámského státu na Blízkém východě, v severní Africe a v Evropě připravuje část zákonodárců ve Spojených státech návrh opatření, které by mělo ztížit příchod případných teroristů do země. Opatření by se týkala bezvízového programu, který dnes využívá většina turistů ze zemí Evropské unie cestujících do USA.

Dva týdny a během nich tři velké teroristické útoky. Nejprve proti ruskému letadlu v Egyptě, poté v Libanonu a ve Francii. Američané se obávají, že i oni možná podcenili možnosti islamistů a zvažují, jak se bránit. Jedním ze způsobů by podle některých politiků mohlo být právě omezení bezvízového programu.

USA totiž na jednu stranu deklarují svou sílu a připravenost, islamistů se přesto obávají. A zatímco někteří američtí politici žádají dočasnou stopku pro uprchlíky ze Sýrie, jiní tvrdí, že teroristé by mohli přijít z Evropy. A navíc zcela legálně.

Systém bez víza funguje třicet let

Když 17. listopadu 2008 odletěl z Prahy do New Yorku první takzvaný bezvízový spoj, vstoupili na americkou půdu první občané České republiky, kteří prošli pouze elektronickou registrací. Český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra tehdy prohlásil, že je to definitivní konec železné opony.

Bezvízový program spustily Spojené státy v roce 1986. Dnes do něj patří 38 zemí, z toho třicet z Evropy. Online formuláře a schválení během několika dnů nahradily dřívější zdlouhavé čekání a pohovory s úředníky na ambasádě. V roce 2008 začal nový systém cestování do USA platit kromě České republiky také pro Slovensko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko a jižní Koreu.

Taková praxe by se teď podle návrhu části amerických kongresmanů mohla pro některé cestující do Spojených států změnit. „Pokud jste v posledních pěti letech byli v Sýrii nebo Iráku, nebudete moct využít bezvízového programu,“ popsala zvažovaná opatření americká senátorka Dianne Einsteinová.

Horizont o bezvízovém programu USA (zdroj: ČT24)

Z Francie a Belgie totiž například do Sýrie a Iráku cestuje podstatně více lidí, než kolik je tomu ve Spojených státech. Ti by se po návratu domů mohli pomocí bezvízového programu dostat za oceán, kde se někteří zákonodárci obávají, že by mohlo jít o turisty s evropskými pasy, kteří se na Blízkém východě byli vycvičit pro teroristické útoky.

Podmínky registrace se naposledy mírně změnily letos v srpnu. Země musí o svých občanech sdílet více informací. A Washington ujišťuje, že program ještě neselhal a zatím se přes něj žádný terorista nedostal.