Protiteroristická opatření už mají Izraelci v krvi

Během jednoho roku druhý teroristický útok v Paříži – hrozba dalších akcí teroristů je v Evropě stále přítomná a na řadu tak zřejmě přijdou přísnější bezpečnostní opatření, která se dotknou i běžného života. V posledních letech se čím dál víc zemí, a to nejen v Evropě, inspiruje modelem Izraele.

Stát Izrael tu je 67 let a stejně tak dlouho vídají obyvatelé této země policisty s automatickými puškami v ulicích, jsou zvyklí na prohlídku tašek, když s nimi vkročí do obchodu nebo na úřad a stejně tak jim nepřijde zvláštní ochranka na tramvajové zastávce. Izraelci jsou zkrátka na bezpečnostní opatření zvyklí.

Nejprve je podstatné pochopit, že teroristický útok je reálná možnost, které budete čelit. To je něco, co si většina lidí na celém světě neuvědomuje.
Meir Elran
bývalý zástupce šéfa vojenské rozvědky, nyní expert Úřadu pro národní bezpečnostní studia

Přestože si samotný Izrael prochází už šestý týden palestinskými útoky s noži, auty i střelnými zbraněmi, jsou odborníci přesvědčeni, že tak rozsáhlá teroristická akce jako ta v Paříži by zde neprošla. A to nejen kvůli bezpečnostní službě Šin Bet, ale i díky místním lidem. Izraelci jsou totiž mnohem více než Evropané připraveni se bránit.

„Když v Izraeli uvidíte něco podezřelého, budete reagovat. Buď toho člověka rovnou zastavíte, nebo zavoláte policii. Někteří kolemjdoucí by v případě útoku zasáhli, s tím, že právě oni v tu chvíli můžou zachránit životy,“dodává bývalý důstojník izraelské civilní obrany Jechiel Kuperstein.

Události: Jak se žije za stavu ohrožení? Izraelci to vědí už řadu let (zdroj: ČT24)

Bezpečnost něco stojí

Skutečně velmi dobře fungující bezpečnostní zásady mají v Izraeli ale i druhou stránku, a tou jsou finance. Všechna tato opatření jsou totiž poměrně drahá. Jen civilní špionáž a kontrašpionáž stály v součtu tamní rozpočet přes dvě miliardy dolarů.

Ale ani Izraeli se nevyhnula diskuze, kde končí bezpečnost a začíná omezování osobní svobody. „Máme velké štěstí, že máme soudní systém, hlavně nejvyšší soud, který si je velmi dobře vědom té choulostivé situace,“ říká bývalý zástupce šéfa vojenské rozvědky, nyní expert Úřadu pro národní bezpečnostní studia Meir Elran.

Betonová bariéra v Izraeli
Zdroj: ČTK/AP/Majdi Mohammed

Otazníky přesto visí nad kroky, které přece jen nejsou tolik viditelné – sledování elektronické komunikace nebo identifikační software napojený na kamery na veřejných místech. Vůbec největší emoce se ale točí kolem betonové zdi, která sice velmi účinně snižuje počty teroristických útoků, ale zároveň z drtivé většiny probíhá palestinským územím.