Svět v trikoloře, Paříž v černé. Sociální sítě koordinují pomoc

Svět reaguje na sérii teroristických útoků v Paříži. Kromě tradičních médií hrají klíčovou roli také sociální sítě. Lidé po celém světě skrz ně kondolují a vyjadřují Paříži svou podporu. Díky nim jsou také schopni okamžitě reagovat a organizují pomocné akce. Města po celé Zemi se snaží navíc projevit solidaritu s ochromenou Francií skrze barevná nasvícení.

Teroristický akt rezonuje ve všech částech zeměkoule. Mezi lidmi nejvíce koluje koláž světových památek, budov či míst, které se v rámci solidarity s Francií rozsvítily v národních barvách země galského kohouta. Modrou, bílou a červenou tak září např. proslulé Londýnské oko, opera v Sydney nebo City Hall v San Franciscu.

O slovo se také ihned přihlásili kreslíři, grafici a animátoři, kterým útok připomněl vražednou akci na redakci satirického listu Charlie Hebdo. Ihned začaly vznikat skeče zobrazující teroristy v potupných pozicích, aby Francie ukázala, že se ataků nezalekne a hned se nevzdá. 

Útok na svém twitterovém profilu odsoudili i politici. Např. britský premiér David Cameron vyjádřil Francouzům soustrast a vzkázal, že Velká Británie udělá vše pro to, aby jim pomohla. Podobně se vyjádřil i předseda Evropské rady Donald Tusk nebo český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Prezident Miloš Zeman označil teroristické útoky za odporný zločin. Potvrzují podle něj, že „vcházíme do těžkých časů“. Na Twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Moderní komunikace pomohla také v případě výzvy francouzských nemocnic, které daly do oběhu prosbu o darování krve, která je potřeba kvůli vysokému poštu transfuzí. Zásoby na ošetření potřebných prý mají, je ale potřeba je doplnit. Francouzi ihned zareagovali a v ulicích stojí fronty, aby svou krev mohli darovat.  

V souvislosti s útoky se lidé na internetu automaticky obracejí k tématu uprchlíků. Někteří vyzývají k rasové nenávisti a na příkladu Paříže se snaží demonstrovat, kam přijímání běženců vede. Jiní se ale naopak snaží odlišovat a upozorňují, že přesně před takovými lidmi, kteří mají na svědomí krveprolití ve Francii, se snaží migranti utíkat. 

Pomoc na sociálních sítích

Na síti Twitter nabízejí občané prostřednictvím hashtagu #PorteOuverte (Otevřené dveře) ve svých domovech útočiště těm, kteří se ve francouzském hlavním městě ocitli v úzkých. Hashtagy #PrayForParis (Modlete se za Paříž) a #ParisAttacks (Pařížké útoky) zase slouží k vyjadřování solidarity, píše list Financial Times.

Na události reagoval také Facebook. Krátce po útocích aktivoval systém Safety Check, který má uživatelům nacházejícím se v Paříži umožnit, aby informovali své přátele o tom, že jsou v
bezpečí. Systém, který se již dříve používal při přírodních katastrofách, tak byl vůbec poprvé použit při neštěstí způsobeném lidmi.

Sociální sítě hrají zásadní roli při koordinaci pomoci a šíření informací. Kromě vyjádření soustrasti přes ně některé dopravní společnosti informují cestující o situaci v dopravě – jako např. železniční Eurostar nebo letecká společnost Air France. 

Pozadu nezůstávají ani další sociální internetové služby. Pařížské útoky zaplnily obsah Instagramu sloužícího pro sdílení fotografií i síť Vine, která umožňuje sdílení krátkých videozáznamů. Nabídla např. zhasínání Eiffelovy věže v přímém přenosu

Reakce na sociálních sítích (zdroj: ČT24)