Hlas, oči nebo žíly na rukou. Jak úřady a svět odhalily Džihádistu Johna?

Jak zjistit totožnost (ne)známého islamisty (zdroj: ČT24)

Byl nejznámější mediální tvář propagandy IS, paradoxně ukrytá pod černou látkou. I z toho mála, co Brit Mohammed Emwazi na islamistických nahrávkách světu poodhalil, dokázaly tajné služby zjistit jeho pravou identitu. Ta vyšla najevo před devíti měsíci.

Prominentní osobou islamistické propagandy se Emwazi stal díky znalosti angličtiny. Právě jazyk i přízvuk byl první indicií vyšetřovatelů. Podle hlasu ho údajně poznala jeho vlastní matka.

Úřady tak znaly možného pachatele a získaly možnost porovnávat vše, co z propagandistických nahrávek lze. Trvalo ale dalších šest měsíců než jméno Mohammed Emwazi zaplnilo titulní strany britských novin.

Kromě hlasu a řeči se tajné služby zaměřily na odhalené ruce a oči. „Z obličeje máme k dispozici pouze oči – vidíme koutky očí, obočí, kořen nosu. Takže identifikace se zúží na nějakých 15 procent,“ říká bezpečnostní expert Jaromír Ščurek.

Džihádistický John
Zdroj: ISIFA

Jinými slovy – samy o sobě by poznatky z očí pravděpodobně nestačily. Při porovnávání se tak mohly využít i viditelné žíly na rukou. Ani tato metoda ale nemohla být podle Ščurka zásadní. „Je třeba, aby byla buď dlaň anebo zápěstí té osoby prosvícena. Aby bylo zdůrazněno řečiště s lidskou krví,“ dodává.

Džihádistu Johna alias 27letého Mohammeda Emwaziho tak zřejmě prozradil hlas či způsob vyjadřování. Další alternativou je informátor uvnitř Islámského státu. Auto s jedním z nejhledanějších mužů na světě mohl jako cíl pro útok amerického letectva sám označit.