Egypt souhlasí se zapojením USA do šetření pádu ruského letadla na Sinaji

Do vyšetřování leteckého neštěstí nad Sinajským poloostrovem se mohou zapojit experti Spojených států, oznámil egyptský ministr zahraničí. Příčina pádu ruského letadla po odletu z letoviska Šarm aš-Šajch, který nepřežil nikdo z 224 cestujících, zatím není potvrzená. Pozastavením turistických letů do Egypta výrazně utrpí ruské cestovní kanceláře.

Vyšetřování vedou Egypťané a Rusové, Spojené státy nabídly svou pomoc v pondělí. „Egypt přijal žádost amerických vyšetřovatelů zúčastnit se šetření. Žádost je vázána na výrobce motorů. USA mohou poskytnout jakékoli poradce,“ uvedl egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí. Americká strana byla o rozhodnutí Káhiry předem informována.

Do Ruska se vrátila padesátka vyšetřovatelů a záchranářů vyslaných po nehodě do Egypta. Část týmu na místě zůstává a pokračuje v objasňování příčin katastrofy. Na vyšetřování nehody se kromě Rusů a Egypťanů podílí také experti z Německa, Francie a Irska.

Příčina katastrofy není oficiálně známa, nejčastěji se spekuluje o výbuchu nálože na palubě letadla a teroristickém útoku. Egypt ani Rusko tuto teorii, k níž se kloní kromě Spojených států i Británie, zatím nepotvrdily. Kreml nicméně pozastavil lety turistů do Egypta a odváží své občany domů za mimořádných bezpečnostních podmínek. Letecký provoz bude obnoven, až bude prověřena bezpečnost egyptských letišť. To však může trvat i měsíce.

Šarm-aš-šajch
Zdroj: ČT24

Ruské cestovky utrpí velkou ztrátu

Podle výkonné ředitelky Asociace ruských cestovních kanceláří Maji Lomidzeové by při dvou až tříměsíčním pozastavení letů ruské cestovky utrpěly ztrátu zhruba 200 milionů dolarů (pět miliard korun). Samotná evakuace tisíců Rusů z Egypta bude stát okolo 22 milionů dolarů.

Na zimu si pobyt v Egyptě koupilo na 140 tisíc Rusů. Některé kanceláře začaly nabízet jako alternativu jiné destinace, například srovnatelné Turecko, ale i vzdálenější Indii, Thajsko nebo Vietnam. Z těch, kdo si koupili cestu do Egypta, zatím s výměnou souhlasilo 20 až 30 procent klientů. Zbylí buďto požadují pozdější termín, nebo vrácení peněz.

Egyptský ministr pro cestovní ruch Hišám Zaazú oznámil, že Egypt bude přicházet kvůli ztrátě turistů po pádu letadla měsíčně o 2,2 miliardy egyptských liber (sedm miliard korun). České cestovní kanceláře zaznamenaly pokles v desítkách procent, prodej zájezdů se však postupně stabilizuje.