Orbán projednal s Barrosem spornou ústavu

Brusel – Maďarský premiér Viktor Orbán ujistil šéfa Evropské komise Josého Barrosa, že je připraven vyřešit unijní výtky ke kontroverzním maďarským ústavním zákonům. Brusel s Maďary minulý týden zahájil kvůli maďarské ústavě právní proceduru pro porušení unijního práva. Sporné normy se týkají například nezávislosti centrální banky a úřadu na ochranu dat. Orbán se už nechal slyšet, že je možné rychle docílit potřebných změn.

Budapešť dostala měsíční ultimátum - buď kontroverzní zákony změní, nebo ať se připraví na právní důsledky. „Je jenom jeden bod, kde by dohoda mohla být problematická. Komisi vadí, že guvernér centrální banky a členové měnové rady skládají přísahu před parlamentem. Jde o symbolické gesto vycházející z naší historie. O tom ještě chceme vyjednávat,“ prohlásil Orbán.

Ochotu jednat o kritice Orbán a jeho vláda deklarovali v minulých dnech již opakovaně. Objevují se ale i hlasy, že maďarský premiér mluví jinak v Bruselu a jinak doma před domácím publikem. Tento názor dnes zazněl i od nového šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze.

Odstranění sporných pasáží, zejména co se národní banky týká, je pro Maďarsko důležité nejen kvůli hrozbě, že by kvůli nim mohlo stanout před evropskou justicí, nýbrž i kvůli zahájení jednání o případném záložním úvěru od EU a Mezinárodního měnového fondu. Tyto rozhovory totiž Brusel podmínil právě naplněním některých svých požadavků v této věci. Kurz forintu se vůči hlavním světovým měnám propadá a maďarský státní dluh se neustále zvyšuje.