Rekordní suma za Modiglianiho akt. Aukcím dominují Picasso a Giacometti

Obraz Amedea Modiglianiho se v newyorské aukční síni Christie's vydražil za 170,4 milionu dolarů, tedy za 4,3 miliardy korun. Jde o rekordní sumu za dílo tohoto italského umělce. Olej o rozměrech zhruba 60 na 92 centimetrů z přelomu let 1917 či 1918 zobrazuje nahou ležící krásku, jak vyjadřuje francouzský název Nu couché.

„Na obraze je úplně nahá, smyslná, krásná a důstojná žena,“ konstatoval prezident aukční síně Christie's Jussi Pylkkanen. Připomněl, že Modigliani obraz vytvořil ve velmi těžké době, za první světové války. Dokázal se ale přes to ve své tvorbě důstojně přenést.

Roy Lichtenstein / Ošetřovatelka
Zdroj: Christie's

Za dosud rekordní sumu 95,3 milionu dolarů (2,3 miliardy korun) se při stejné aukci prodalo i plátno Nurse (Ošetřovatelka) amerického mistra pop artu Roye Lichtensteina.

Přehled deseti nejdražších uměleckých děl prodaných v aukci

obrázek
Zdroj: ČT24

1) Obraz Pabla Picassa Alžírské ženy se letos v květnu stal vůbec nejdražším výtvarným dílem prodaným v aukci. V newyorské aukční síni Christie's se jedna z verzí tohoto proslulého plátna vydražila za 179,4 milionu dolarů (4,4 miliardy korun).

Amedeo Modigliani’ / Nu Couche
Zdroj: ČTK/ABACA/Van Tine Dennis

2) Ležící akt Amedea Modiglianiho stál o devět milionů dolarů méně.

obrázek
Zdroj: ČT24

3) Na třetí místo v žebříčku nejdražších uměleckých děl prodaných v aukci se posunul triptych Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda. Obraz byl prodán za 142,4 milionu dolarů v listopadu 2013 v aukční síni Christie's v New Yorku.

obrázek
Zdroj: ČT24

4) Na čtvrté pozici je plastika sochaře Alberta Giacomettiho, jehož práce v první desítce drží hned tři místa. Ukazující muž se prodal na jaře 2015 v Christie's za 141,3 milionu dolarů.

Edvard Munch / Výkřik
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

5) Ikonický Výkřik Edvarda Muncha stál 119,9 milionu dolarů. Prodal se v květnu 2012 v aukční síni Sotheby's, která také sídlí v New Yorku.

Pablo Picasso / Nahá v sochařském ateliéru
Zdroj: Christie's

6) Na šesté pozici je další obraz od Pabla Picassa, tentokrát Nahá v sochařském ateliéru. Dílo se prodalo za 106,5 milionu dolarů v květnu 2010 opět v Christie's.

Andy Warhol / Silver Car Crash (Double Disaster)
Zdroj: Sotheby's

7) Dílo vůdčí osobnosti amerického pop artu Andyho Warhola Silver Car Crash (Double Disaster) stálo 105,4 milionu dolarů. Obraz se prodával v Sotheby's v listopadu 2013.

Pablo Picasso / Chlapec s dýmkou
Zdroj: ČTK/AP

8) Další je opět Pablo Picasso a jeho Chlapec s dýmkou, který se prodal za 104,2 milionu dolarů v květnu 2004 v Sotheby's. Picasso s Giacomettim tak drží v nejdražší desítce celkem šest pozic.

Alberto Giacometti / Kráčející muž I
Zdroj: Reuters/Jon Nazca

9) Plastika Kráčející muž I Alberta Giacomettiho se prodala v londýnské síni Sotheby's za 104 miliony dolarů v únoru 2010.

Alberto Giacometti / Kočár
Zdroj: Reuters/Shannon Stapleton

10) Plastika Kočár od stejného autora stála 101 milion dolarů, aukce proběhla v listopadu 2014 v Sotheby's v New Yorku.

Paul Gauguin / Nafea faa ipoipo? (Kdy se vdáš?)
Zdroj: ČTK/AP/Georgios Kefalas

Ještě vyšších prodejních cen dosahují umělecká díla prodaná mimo aukce ze soukromých sbírek. Rekord drží obraz francouzského malíře Paula Gauguina z roku 1892 Nafea faa ipoipo (Kdy se vdáš?), který se prodal v únoru letošního roku ze soukromé sbírky ve Švýcarsku za téměř 300 milionů dolarů (7,4 miliardy korun) pravděpodobně do Kataru.