Ruce pryč od Maďarska, skandovala Budapešť

Budapešť – Kolem 100 000 lidí dnes přišlo do centra Budapešti vyjádřit podporu vládě konzervativního premiéra Viktora Orbána. „Ruce pryč od Maďarska,“ vzkázali účastníci pochodu kritikům pravicového kabinetu. Účastníci demonstrace nazvané Mírový pochod pro Maďarsko tvrdí, že chtěli dát najevo, že jim nejde o nic jiného než „žít ve svobodě, s respektem vůči ostatním a v klidu“.

Kvůli některým bodům nové maďarské ústavy tento týden proti Budapešti zahájila právní kroky Evropská komise. Při pochodu centrem maďarské metropole mnoho demonstrantů neslo maďarské státní vlajky a transparenty s názvy měst, odkud přijeli. Objevovaly se mezi nimi i názvy měst na Slovensku a v Rumunsku, kde žijí početné maďarské menšiny. „Nebudeme kolonií“, „Milujeme Viktora Orbána“, stálo také na transparentech.

Jedním z pořadatelů dnešního pochodu je novinář a Orbánův přítel Zsolt Bayer, který píše pro pravicový list Magyar Hírlap. Před několika lety se nechvalně proslavil antisemitskými výpady. Začátkem ledna na velkou protivládní demonstraci přišlo 70 000 lidí. Demonstranti se tehdy sešli před budovou státní opery, kde se konal slavnostní večer k vyhlášení nové ústavy země.

Na jiném místě Budapešti se dnes konala demonstrace proti prezidentovi Pálu Schmittovi, spojenci Orbána. Asi pět tisíc lidí požadovalo, aby prezident rozpustil parlament a pak sám odstoupil kvůli podezření, že velké části své doktorské práce z roku 1992 opsal od jistého bulharského vědce.

V několika městech v Polsku dnes přišli podpořit Orbána stoupenci tamních krajně pravicových, nacionalistických organizací. „Pryč s unijní okupací,“ křičeli. Ve Varšavě demonstranti před maďarskou ambasádou spálili vlajku Evropské unie a zazpívali maďarskou hymnu.

Maďaři vyjádřili podporu Orbánově vládě
Zdroj: ČTK/AP/Laszlo Beliczay
Vydáno pod