PODÍVEJTE SE: Na pláž v Sydney se valila z oblohy obří tsunami

Série silných bouří zasáhla australské Sydney. V jednu chvíli to vypadalo, že se na pláž valí tsunami. Lidé fotili fascinující úkaz ostošest – šlo o takzvaný šelfový mrak, který vzniká, když studený vzduch proudí ven z bouře a hrne před sebou oblačnost.

Dechberoucí snímky pořídili Australané a turisté na pláži Bondi, nad níž se mračna zformovala. Na sociálních sítích úkaz pojmenovali „oblačná tsunami“. „Když jsem šla směrem k pláži, vypadalo to, jako když se na nás valí z oceánu obrovská vlna. Lidé vybíhali z ulic a snažili se ty neuvěřitelné mraky zachytit,“ řekla CNN Hannah Murphyová.

Nicole Keijzerová si chtěla jít zrovna zaplavat, když spatřila „vlnu na obloze“. „Bylo krásné ráno. Oceán měl světle modrou barvu, takže byl v kontrastu s černajícím nebem. Lidé začali fotit, bylo najednou dusno a teplo. Pak jsme v dálce zahlédli déšť. Všichni jsme opustili pláž, než dojde k nám,“ vyprávěla Keijzerová.

Dokumentaristovi Makeru Reidovi se podařilo bouři natočit. „Myslím, že Sydney šelfový mrak dovedlo k dokonalosti,“ uvedl na Twitteru.

Meteorologové dopoledne varovali před silnými srážkami, větrem a kroupami. Lidé by měli zůstat doma, držet se dál od oken, elektrického vedení a stromů. Podobný bouřkový systém způsobil v Sydney v březnu 2014 bleskové povodně.

„Šelfové mraky jsou velmi časté, ale aby byly tak velké a dostaly se až k pobřeží Sydney, to už tak běžné není. Bylo zrovna teplo a mnoho lidí bylo venku, když se bouře dostala k Bondi,“ poznamenal pro Sky News fotograf Nick Moir ze Sydney Morning Herald.

Šelfový mrak v Sydney
Zdroj: David Gray/Reuters

Bouřkový systém se podle něj pohybuje v oblasti už zhruba tři dny. Na řadě míst byla hlášena tornáda a prudké deště. V současné době ale rychle míří nad moře, takže by se situace měla uklidnit, dodal Moir.