Tymošenková si užila v cele několikahodinovou masáž

Kyjev - Bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou dnes navštívila přímo v její cele osobní masérka. Jednapadesátiletá politička si ji vyžádala kvůli bolestem zad. Oznámila to vězeňská služba. Masérka přijela do vězení i se speciálním masážním stolem. Tymošenková odmítla stůl, který jí nabízela věznice - slouží totiž k masážím i jiných vězeňkyň. Masáž trvala několik hodin. Tymošenková dnes správu charkovské ženské věznice požádala také o vydání berlí, které vzhledem k neuspokojivému zdravotnímu stavu potřebuje k pohybu po cele. Podle sdělení šéfa vězeňské správy je ale podmínkou k vydání zdravotních pomůcek potvrzení vězeňského lékaře, jehož návštěvu vůdkyně opozice vytrvale odmítá.

Vězení vyhovělo Tymošenkové nejen ohledně zvláštního masážního stolu, ale také ohledně jeho umístění. Expremiérka si vymohla, že se masáž nebude provádět ve vyšetřovací místnosti, nýbrž v její cele.

Tymošenková si dlouhodobě stěžuje mimo jiné na silné bolesti páteře. Její spolupracovníci tvrdí, že koncem minulého týdne na dvě hodiny upadla do bezvědomí. Podle vězeňské služby ale měla prý jen krátkou závrať kvůli nízkému tlaku.

Julija Tymošenková zdraví své příznivce z vězení
Zdroj: ČTK/AP/Tymoshenko Press Service

Zdravotní stav vězněné se prý nezlepšuje

Ukrajinský poslanec Oleksandr Turčynov ze strany Vlast, které Julija Tymošenková předsedá, dnes řekl, že se zdravotní stav političky nezlepšuje a vyvolává obavy nejen jejích spolustraníků a stoupenců, ale i rodiny. Ještě dnes expremiérku vyšetří podle agentury Interfax komise ministerstva zdravotnictví.

Tymošenková byla loni v srpnu zadržena a v říjnu odsouzena k sedmiletému trestu vězení za údajně nevýhodnou plynovou smlouvu s Ruskem z roku 2009. Rozsudek posléze potvrdil i odvolací soud. Nejprve byla ve vězení v Kyjevě, nyní je v ženské věznici v Charkově na východě země.

Olexandr Tymošenko
Zdroj: ČT24

Její manžel se nedávno z obav před pronásledováním ukrajinskými úřady uchýlil do Česka, které mu poskytlo mezinárodní ochranu formou azylu.