Rusové drželi českou delegaci na letišti, podle Gazdíka jde o vážný diplomatický incident

Zadržování na letišti: Politika, nebo úřední šiml? (zdroj: ČT24)

Ruské úřady přes čtyři hodiny zadržovaly na moskevském letišti Šeremeťjevo českou delegaci v čele s místopředsedou sněmovny Petrem Gazdíkem (TOP 09 a STAN). Rusové prý trvali na celní kontrole, i když byl program delegace dopředu ohlášen. Do Uljanovsku nakonec výprava doletěla, musela ale výrazně upravit svůj program. Gazdík mluví o vážném diplomatickém incidentu, ruská strana o nešťastném nedorozumění. Podle šéfa české vlády byly důvody administrativního charakteru.

V Moskvě měla do letadla přistoupit další část delegace – zástupci české ambasády. Českou delegaci zadržely pravděpodobně ruské celní orgány, které požadovaly předložení dodatečných dokumentů, uvedl předseda Poslanecké sněmovny (ČSSD) Jan Hamáček. „Přestože bylo vše domluveno dlouho dopředu, ruská strana trvala na celní kontrole,“ sdělil Gazdík.

Rusové řešili, že se delegace na moskevském letišti rozrostla

Následně Rusové delegaci odmítli pustit zpět do letadla. „Já se přiznám, že si to nedokážu vysvětlit, nicméně to považuji za velmi nestandardní. Není obvyklé, aby jakýkoliv stát blokoval cestu leteckého speciálu, kterým se přepravuje delegace s diplomatickými pasy,“ řekl ČT dopoledne Gazdík s tím, že Rusové pouze uvedli, že členů delegace je víc, než jich přiletělo.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že ruská strana považuje incident na letišti za nešťastné nedorozumění. „Podle informací, které jsem získal od (českého) ministerstva zahraničí, došlo k přerušení cesty české delegace z administrativních důvodů, které se podařilo v součinnosti s ruskou stranou úspěšně odstranit,“ uvedl v prohlášení český premiér Bohuslav Sobotka.

Ruský personál na místě podle Gazdíka zmiňoval „politické důvody“. „Je obecně známo, že v Rusku se odhalování pomníků, které souvisejí s bojem proti komunismu – a čeští legionáři bojovali proti bolševikům – nesetkává často s velkou přízní úřadů. V tuto chvíli je ale opravdu těžké spekulovat,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. Ukazuje se, že politika nadbíhání Rusku žádný velký efekt nepřináší, poznamenal politik.

To, co oficiálně uvádějí, je hloupá záminka, protože o cestě byly ruské úřady informovány velkou dobu předem a všichni moc dobře věděli, že v Moskvě mají přistupovat zástupci našeho velvyslanectví.
Petr Gazdík

Nakonec byla ale delegace propuštěna a pokračovala v cestě. „Pokud vím, tak jde o domněnku ruské strany, že jde o komerční let, což je samozřejmě nesmysl,“ sdělil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který věří, že se celá věc vysvětlí.

Letiště Šeremeťjevo
Zdroj: Lystseva Marina/ČTK/ITAR-TASS

České velvyslanectví poslalo ruským úřadům protestní nótu na vedení letiště a ruské armády. Hamáček se obrátil telefonicky na zastupitelský úřad Ruské federace a vyjádřil své znepokojení. „Požádal jsem ruské velvyslanectví, aby tlumočilo mé stanovisko Moskvě,“ konstatoval předseda sněmovny.

Pokud ruská strana přikročila k takovému rozhodnutí, tak to nebylo rozhodnutí nějakého důstojníka celní služby, to se nestává. Neodvedu si představit, že by se taková věc stala bez vědomí ministerstva zahraničí, vnitra či financí Ruské federace.
Jan Hamáček
předseda sněmovny

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) upozornil, že Moskva podobnou politiku v posledních měsících uplatňuje. Na jaře vydala seznam evropských politiků, kteří do Ruska nesmějí. „Myslím si, že je to políček České republice za to, že jsme součástí sankcí vůči Rusku po tom, co se stalo na Krymu, a takových událostí může v budoucnu jen přibývat,“ domnívá se Poche.

Na „černém seznamu“ je šéf TOP 09

Podle exministra zahraničí Cyrila Svobody může dojít k podobné situaci, pokud se dotyčný nachází na nějaké „černé listině“, ne v případě celé delegace. „Demokratická země má takové delegaci maximálně vyjít vstříc,“ je přesvědčen bývalý šéf diplomacie.

Na takzvaném ruském „black listu“ je šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda strany Marek Ženíšek, kteří do Ruské federace nesmí. Zmínění politici dlouhodobě kritizují Moskvu kvůli anexi ukrajinského Krymu a jejím aktivitám v Donbasu.

Část programu musela být zrušena

Česká delegace, v níž jsou vedle místopředsedy dolní parlamentní komory také zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, měla odhalit památníky v Uljanovsku a Syzrani.

Delegace později do Uljanovska odletěla, kvůli zdržení ale Gazdík nepředal ruským válečným veteránům pamětní medaile.

Delegace nakonec v Uljanovsku odhalila pomník československým legionářům a poklonila se i památce sovětských vojáků padlých ve druhé světové válce. „My jsme dlouhou dobu rozmýšleli, jestli se máme vrátit do Prahy, protože program je zásadně narušen, nicméně po konzultaci s předsedou sněmovny jsme se dohodli, že budeme pokračovat, protože naši legionáři i ruští veteráni si uznání kvůli Československu zaslouží,“ poznamenal Gazdík.