Chaos kvůli běžencům – Lublaň chce armádu na hranicích i pomoc EU

Slovinsko hodlá kvůli uprchlíkům požádat Evropskou unii o policejní pomoc na hranicích s Chorvatskem. Ještě předtím začal parlament této malé balkánské země, čelící přívalu migrantů, jednat o návrhu vlády podpořit policii na hranicích armádou.

Vláda chce, aby vojáci mohli policistům pomáhat s ostrahou pohraničí. Nasazeni by měli být po dobu tří měsíců. „Nejde o vynucování mimořádného stavu, jde o posílení kontrol na hranicích,“ řekl o chystaném opatření slovinský premiér Miro Cerar. 

Vláda nasazení vojska k ostraze hranic navrhla v noci na úterý. Zároveň obvinila sousední Chorvatsko, že posílá k hranicím se Slovinskem tisíce migrantů a ignoruje žádosti, aby příliv běženců kontrolovalo.

Nemůžeme posilovat iluzi, že je možné, aby malý dvoumilionový národ zastavil a vyřešil problém, který se nepodařil vyřešit ani mnohem větším členským státům EU.
Miro Cerar
slovinský premiér

Kolik vojáků by mělo skončit na hranici, zatím není jasné. „Bude záležet na tlaku na chorvatsko-slovinské hranici,“ uvedla velvyslankyně ČR v Lublani Věra Zemanová s tím, že situace je dramatická. 

Další plot na obzoru?

Do země přišlo od pátku přes osmnáct tisíc uprchlíků. Pokud se počet migrantů bude nadále zvyšovat, slovinské ministerstvo vnitra nevyloučilo, že na své jihovýchodní hranici vybuduje bariéry.

Ke slovinským hranicím směřoval ráno z města Tovarnik vlak s více než tisícovkou migrantů a asi dvacet plných autobusů pak odjelo z uprchlického tábora Opatovac.

Zpravodaj ČT: Jak se bude situace dál vyvíjet, není jasné

Štáb ČT dorazil na slovinsko-chorvatský přechod Trnovec, kde v pondělí čekaly tisíce migrantů a na místo míří další. Na chorvatské straně stále nejsou na nápor běženců vybaveni – na místě stojí pouze pár toalet.

„Na slovinské straně je připraven provizorní stanový tábor s asi deseti stany, kde jsou dobrovolníci z OSN, UNHCR i Lékařů bez hranic i policie. Migranti by se měli registrovat, pak by je měli odvézt do sběrných středisek u rakouských hranic, ta jsou ale také přeplněná, není jasné, jak bude situace dál vypadat,“ podotkl zpravodaj ČT Lukáš Mathé. Podle něj ale nikdo pořádně neví, kolik lidí dorazí.

Podle Zemanové Chorvati podle ní nespolupracují se Slovinci tak efektivně jako Rakušané a řada migrantů začíná pronikat přes hranice bez jakékoli registrace. „Počty, na kterých se domluvili, že je Slovinsko ochotné přijmout, to znamená 2500 migrantů, registrovat je, poskytnout jim humánní podmínky, to momentálně neplatí a situace začíná být chaotická,“ dodala velvyslankyně.

Chorvatsko a Slovinsko se v pondělí rozhodly pustit na svá území další migranty mířící dál do EU. Omezená kapacita malého, dvoumilionového Slovinska při přepravě běženců působí starosti.

Humanitární organizace varují, že tisíce uprchlíků kvůli tomu uvíznou nejen v Chorvatsku, ale i dále v Srbsku a Makedonii. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že se v Srbsku nahromadilo přes 10 tisíc běženců.

Do Řecka letos připlulo přes půl milionu migrantů

Právě tyto země tvoří takzvaný balkánský koridor, jímž míří vlna migrantů ze zemí Blízkého východu do západoevropských států. První evropskou zemí na cestě na Západ je pro většinu běženců Řecko - do země už letos připlulo víc než půl milionu běženců, uvádí OSN. 

Při překonávání moře přišlo 291 lidí o život, z toho 25 v minulém týdnu. Uprchlíci většinou pocházejí ze Sýrie, kde zuří občanská válka, ale i z násilnostmi zmítaného Afghánistánu či Iráku.