Kolumbijská vláda a povstalci pátrají po nezvěstných

Kolumbijská vláda se dohodla s povstalci na pátrání po nezvěstných (zdroj: ČT24)

Kolumbijská vláda se dohodla s povstalci na pátrání po lidech pohřešovaných v souvislosti s padesát let trvající občanskou válkou. Obě strany se zavázaly k rychlému a důstojnému vyhledání ostatků zemřelých i k pátrání po nezvěstných, kteří by ještě mohli být naživu. Podle kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose to znamená významný krok k ukončení konfliktu.

„Dohoda o sdílení informací, díky níž budou lidé vědět, co se stalo s jejich blízkými a kde by mohli být, je už krokem k ukončení války. Je velmi důležité, dát právě oběti do středu řešení tohoto konfliktu,“ prohlásil prezident Santos.

Přelomová dohoda řeší jeden ze zásadních problémů mírových rozhovorů. Vláda a povstalci se zavázali lokalizovat neoznačené hroby, v nichž mohou být oběti války pochované. Vytvoří také zvláštní pátrací jednotku. „Díky této jednotce poznáme také rozsah tohoto jevu. Zjistíme kolik lidí zmizelo – zatím je jich v rejstříku 45 000,“ vysvětluje ředitelka Národní jednotky pro odškodnění obětí Paula Gaviriová.

Někteří zajatí bývalí povstalci už spolupracují při určovaní polohy neoznačených hrobů výměnou za nižší tresty. Místa jsou ale často v džungli nebo v horách, což práci komplikuje. Práce narážejí i na nedostatek peněz a malé zkušenosti vyšetřovatelů.

Od roku 1964 přišlo v Kolumbii o život 220 tisíc obyvatel a miliony jich museli opustit domov. Ochránci lidských práv a příbuzní nezvěstných varují, že jestliže se nepodaří najít těla mrtvých a vrátit je rodinám, ohrozí to další vývoj v zemi. Kolumbijská vláda a zástupci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC)  jednají o míru už skoro tři roky. V září se dohodly na ukončení půl století trvající války, a to do šesti měsíců.