Volby ve Švýcarsku vyhráli opět nacionální konzervativci

Parlamentní volby ve Švýcarsku znovu vyhrála nacionálně-konzervativní Švýcarská lidová strana. Díky částečně nacionalistické rétorice a obavám z přílivu migrantů dokonce posílila své pozice. Podle neúplných výsledků obsadí skoro třetinu ve 200členném parlamentu. Druzí sociální demokraté naopak o tři zástupce v parlamentu přicházejí. Ztráty zaznamenávají i dvě ekologické strany.

Volební účast dosáhla 48 procent. Švýcarská lidová strana (SVP) získala 29,5 procent hlasů a měla by obsadit 65 mandátů, tedy o 12 více než doposud. Překoná tím podle všeho svůj dosavadní rekord z roku 2007, kdy získala 62 poslanců. Druzí sociální demokraté naopak o tři zástupce v parlamentu přicházejí, měli by mít asi 44 míst.      

Částečně populistická SVP před volbami zdůrazňovala, že chce omezit příliv cizinců do Švýcarska a chce zabránit připojení alpské země k EU. Těsnější spolupráci s EU a mírnější reformy azylových zákonů naopak prosazovali sociální demokraté.  

"V předvolební kampani bylo bohužel jedno velmi dominantní téma. Lidé volili tím, že se řídili strachem," reagovala ve švýcarské televizi sociálnědemokratická kandidátka Rebecca Ruizová s poukazem na ostré debaty o uprchlících a přistěhovalectví.  

V parlamentu posílí i třetí strana -  pravicoví radikální liberálové, kteří by měli obsadit 33 křesel. Ztráty naopak zaznamenávají dvě ekologické strany. Ve Švýcarsku se tak potvrdil mírný posun země doprava.