Zadržená skupina prý v Moskvě plánovala útok v městské dopravě

Skupina osob zadržených v neděli v Moskvě chtěla s pomocí pětikilové trhaviny spáchat teroristický útok v některém z prostředků městské hromadné dopravy. Oznámila to ruská kontrarozvědka FSB. Vycvičeni byli údajní teroristé v táboře Islámského státu, který kontroluje rozsáhlé oblasti Sýrie a Iráku.

O zadržení informoval v neděli ruský Národní protiteroristický výbor (NAK). V moskevském bytě, kde se skupina skrývala a kde byla i zadržena, se podle NAK našlo improvizované výbušné zařízení, které zásahová jednotka zneškodnila. Podle dnešní zprávy FSB se v bytě pohybovalo šest až jedenáct spiklenců.

Ze Sýrie oddíl dorazil do Ruska dlouho předtím, než ruské letectvo zahájilo údery na cíle IS v Sýrii, uvedla tajná policie ve snaze zabránit spekulacím, že připravovaný útok měl být odvetou za ruské nálety na Blízkém východě.

Zadrženou skupinu podle FSB financovali nejmenovaní terorističtí velitelé, kteří údajným atentátníkům dodali i trhavinu. Nálož byla připravena k odpálení, při likvidaci museli pyrotechnici obytný dům i blízké okolí evakuovat, konstatovala FSB.