Poučení pro Tymošenkovou: Kriminál nejsou lázně

Kyjev – Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková by si měla zvyknout, že vězení nejsou lázně, a nedramatizovat své zdravotní potíže související s věkem. Prohlásila to poradkyně prezidenta Viktora Janukovyče Hanna Hermanová v reakci na zprávy, že 51letá Tymošenková upadla v noci z pátku na sobotu na dvě hodiny do bezvědomí.

„Ženy v našem věku občas ztrácejí vědomí. Mně samotné se to stalo během přímého vysílání. Stává se to. Lékaři pak prohlásili, že jsem v pořádku,“ uvedla 52letá Hermanová, citovaná ukrajinskými médii. „Je mi přesto líto, že se Juliji Tymošenkové něco takového přihodilo. Přeji ji zdraví, a aby jí poskytli veškerou pomoc. Bohužel, vězení nejsou lázně a to by měla brát s klidem a akceptovat to. Vězení je vězení. Vězení není Baden-Baden,“ dodala v narážce na německé lázně.

O prudce zhoršeném zdraví vězněné expremiérky v úterý informoval poslanec Oleksandr Turčynov, místopředseda opoziční strany Vlast, které Tymošenková předsedá. „Půldruhé hodiny před půlnocí vzala Tymošenková léky proti silnému zánětu horních cest dýchacích, který se připojil k existujícím potížím s páteří, a hned poté upadla do bezvědomí,“ řekl Turčynov. Dodal, že léky Tymošenkové podal lékařský personál Kalančivské ženské věznice v Charkově, kde si vůdkyně ukrajinské opozice odpykává sedmiletý trest za údajně nevýhodnou plynovou smlouvu s Ruskem z roku 2009.

Spoluvězeňkyně Tymošenkové se prý dvacet minut marně dovolávala vězeňské stráže, aby přivolala lékařskou pomoc, ačkoliv cela je 24 hodin denně sledována kamerou. Lékařům podle Turčynova pak trvalo dalších 24 hodin, než vyvedli Tymošenkovou z „kritického stavu“. Následně do věznice přispěchala komise ministerstva zdravotnictví, která zajistila zevrubné klinické vyšetření. Poté byl stav odsouzené označen za stabilizovaný. Informaci o podaných lécích ani podrobnosti o povaze prodělaného kolapsu lékaři neoznámili. Vězeňská stráž tvrdí, že Tymošenková je v pořádku a novou léčbu nevyžaduje.

Podle ukrajinských úřadů Tymošenková neomdlela, měla jen závrať

Ukrajinská vězeňská služba dnes připustila, že Tymošenková měla v pátek zdravotní problémy. Nešlo podle ní ale o opakované bezvědomí v průběhu několika hodin. Tymošenková prý měla jen krátkou závrať kvůli velmi nízkému tlaku. Tymošenkové se údajně udělalo špatně poté, co se sprchovala. Vězeňský lékař konstatoval snížený krevní tlak a dal jí injekci. Za pět minut byl tlak údajně stabilizovaný. Opoziční strana Vlast, které Tymošenková předsedá, informovala, že expremiérka ztratila 6. ledna několikrát vědomí v průběhu dvou hodin.

Tymošenková je ve vězení od loňského srpna a prakticky od počátku si stěžuje na zdravotní problémy. Trpí silnými bolestmi bederní páteře, nemůže se údajně pohybovat a na jejím těle se objevují záhadné podlitiny. Vyšetření ukrajinskými odborníky ale odmítá a trvá na tom, aby její zdravotní stav posoudil lékařský tým ze zahraničí.

Turčynov tvrdí, že ukrajinské vedení chce Tymošenkovou zabít. „Není to podezření, je to konstatování faktu: ukrajinské vedení se za ostnatým drátem snaží Juliji Tymošenkovou fyzicky zlikvidovat,“ řekl poslanec.

Jevhenija Tymošenková
Zdroj: ČT24/tymoshenko-fan.org.ua/

Dcera Tymošenkové tvrdí, že chtěli zatknout jejího otce a dědečka

Dcera ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové Jevhenija v rozhovoru pro ukrajinskou pobočku BBC prohlásila, že jejího otce a dědečka chtěli zatknout v souvislosti s případem energetické firmy JESU. To byl podle ní také jeden z důvodů, proč Oleksandr Tymošenko požádal o politický azyl v České republice. Praha mu azyl 6. ledna udělila.

„Vím, že rozhodnutí mého otce požádat o politický azyl bylo v prvé řadě nutností, aby unikl represím. Také se nechtěl stát rukojmím, s jehož pomocí bude vyvíjen tlak na moji matku, jak tomu bylo před deseti lety v roce 2001, kdy se celá naše rodina stala obětí politických represí kvůli matčiným opozičním aktivitám,“ řekla dcera Tymošenkové.

Podle Jevhenije je dnes politické pronásledování jejích příbuzných na Ukrajině „ještě krutější“ a postoj k její rodině „ještě cyničtější“. „Bojíme se o matčin život; ukázalo se totiž, že po převozu do vězení je její život v ohrožení. Můj otec se měl stát dalším na seznamu těch, které je potřeba potrestat. Proto mu nezbývalo nic jiného než učinit tento krok. V Česku, kde se dodržují lidská práva a svobody, může vyjádřit svůj protest a začít pracovat na osvobození mé matky, v bezpečných podmínkách a v zemi, která společně s celým světem nesouhlasí s rozsudkem, jenž byl vynesen nad mou matkou,“ uvedla dále Jevhenija.