Napětí na západním břehu pokračuje: Izraelský nálet zabíjel, Palestinka se odpálila

Při izraelském náletu zemřela těhotná žena s dcerou, když byl zničen jejich dům v Pásmu Gazy. Cílem byly výrobny zbraní hnutí Hamas. Při jiném incidentu se na kontrolním stanovišti izraelských sil odpálila Palestinka v autě. Exploze zranila jednoho policistu.

Jednatřicetiletá žena v autě se odpálila nedaleko osady Maale Adumim na západním břehu. Policista si všiml podezřelého vozu a na kontrolním stanovišti nařídil jeho řidičce zastavit. Když se automobil přiblížil, žena vykřikla „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký) a odpálila nálož. Palestinka je v kritickém stavu, izraelský policista byl zraněn lehce. Policie má podezření, že Palestinka měla v úmyslu spáchat atentát v Jeruzalémě.

Při jiném incidentu zahynula těhotná žena a její dvouletá dcera, uvedly lékařské zdroje citované agenturou AFP. Stalo se tak při izraelském náletu v Pásmu Gazy. Další čtyři Palestinci utrpěli zranění. Izraelská armáda podle AFP předtím uvedla, že cílem jejích úderů jsou dvě výrobny zbraní radikálního hnutí Hamas a že nálety byly odvetou za dvě rakety vystřelené v sobotu z Gazy na Izrael.

Při dalších střetech na západním břehu následně přišel o život třináctiletý Palestinec. Utrpěl prý střelná zranění hlavy, krku a hrudi. Izraelská policie pak informovala o dalším napadení nožem na severu Izraele. Stav jedné ze zraněných osob je vážný, policisté útočníka zadrželi, jde o izraelského Araba.

Horizont ČT24: Neklid na západním břehu, nálety Izraele, útoky Palestinců (zdroj: ČT24)

Palestinci obviňují Izrael, že ohrožuje status quo na Chrámové hoře

V Izraeli v této souvislosti sílí obavy, že by mohlo dojít k novému palestinskému lidovému povstání, takzvané intifádě. „První intifáda začala kameny. Říkalo se jí kamenné povstání. Druhá intifáda, což bylo ozbrojené povstání, nás přivedla tam, kde jsme dnes,“ uvedl izraelský politický komentátor Akiva Eldar.

Palestinci se už téměř dva týdny hromadně bouří proti tomu, že Izrael podle nich ohrožuje současný status quo na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Násilnosti v Jeruzalémě, na západním břehu Jordánu i v Pásmu Gazy si podle agentury Reuters od začátku října vyžádaly čtyři mrtvé Izraelce, osm Palestinců bylo zabito při útocích a třináct jich zemřelo během protestů a střetů na západním břehu či v Gaze.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na jednání vlády uvedl, že jeho země bojuje „s vlnou teroru“, která je podporována „systematickým a nepravdivým podněcováním“ ze strany palestinské samosprávy na západním břehu Jordánu a ze strany Islámského hnutí v Izraeli. To je izraelská fundamentalistická skupina, která má na starosti vzdělávání a náboženské obřady pro arabské obyvatele Izraele. Spolu s Hamasem a palestinskou samosprávou je podle něj Islámské hnutí zodpovědné za šíření lží o izraelských úmyslech ohledně míst v Jeruzalémě, která jsou svatá pro muslimy i židy.

Vydáno pod