Bílé přilby pomáhají v Sýrii - zadarmo, dobrovolně, i za cenu vlastního života

Události: Tisíce dobrovolníků v Sýrii pomáhají raněným (zdroj: ČT24)

Jiní před bombardováním utíkají, oni utíkají k němu. Stovky dobrovolníků s typickými bílými přilbami riskují v Sýrii své životy, aby mohli zachraňovat cizí. „Od začátku naší organizace jsme zachránili kolem 30 tisíc životů,“ popisuje zástupce Syrské civilní obrany. Sami přitom už počítají ztráty na své straně.

Zachraňovat začali spontánně v roce 2012 v Damašku. Dnes pomáhají po celém zalidněném západě země. Nejen vyprošťují z trosek, ale také poskytují první pomoc a odvážejí raněné do nejbližší nemocnice. Pokud tam nějaká ještě stojí.

Dobrovolníci ze Syrské civilní obrany, kterým se v Sýrii začalo říkat Bílé přilby, byli ochotní spojit se s Českou televizí až poté, co jim zaručila ochranu identity. Přestože jsou její dobrovolníci neutrální, bojí se vládní tajné služby.

„Bombarduje se teď v Aleppu, Homsu, Dará a na jihu země,“ říká zástupce Syrské civilní obrany. Od začátku ruských náletů hlásí přes 170 mrtvých a přes 300 zraněných. Na rozdíl od syrských strojů prý ty ruské létají příliš vysoko, takže až do dopadu bomby nepřijde žádné varování.

obrázek
Zdroj: ČT24

I přes ztráty životů o dobrovolníky nepřicházejí

Mrtvé počítají i na své straně. Zvláště po útocích vládních vrtulníků, které často shazují barely plné výbušniny na místa, kde už po předešlém výbuchu zasahují záchranáři. Přesto o nové dobrovolníky nemá civilní obrana nouzi. „Celkem je nás 2 709 dobrovolníků. Mezi nimi máme přes šedesát žen,“ uvedla tisková mluvčí Syrské civilní obrany.

Na internetu, který se přes své výpadky stal v Sýrii jedním z hlavních zdrojů informací, zveřejnily Bílé přilby instruktážní video, co dělat při bombardování. Teď, když se po příletu ruských strojů násobně zvýšil počet bombardérů nad hustě obydleným západem země, je takových rad i práce Syrské civilní obrany ještě víc zapotřebí.