V Egyptě vrcholí první svobodné parlamentní volby

Káhira - V Egyptě začíná poslední kolo voleb do dolní komory Parlamentu. Složitý systém hlasování začal na konci listopadu. Egypťané volili své kandidáty do Lidového shromáždění celkem v devíti provinciích. Konečné výsledky budou zveřejněny 13. ledna. Favority jsou ale od začátku voleb Islamisté.

Vrcholí volební maraton, během kterého Egypťané poprvé od loňského svržení prezidenta Husního Mubaraka volí své nové zástupce. Euforie z prvních svobodných voleb v zemi od počátku jeho režimu neutichají. „Doufám, že budeme žít v naprosté svobodě a míru.  Chceme žít normální a jednoduchý život, takový, jaký jen může v míru být,“ říká jeden z voličů Ibrahim Rizk.

Na oficiální výsledky si Egypťani sice budou muset ještě chvíli počkat, nikdo ale o vítězi nepochybuje. Měla by jím být Strana svobody a spravedlnosti napojená na Muslimské bratrstvo. V předchozích dvou etapách voleb získala 50 procent hlasů a svým programem tak oslovila nejvíc lidí. „Bude tu první parlament, který bude tvořit vůli egyptského lidu. Role tohoto Parlamentu musí pokračovat v duchu revoluce například tím, že budou zrušeny některé zákony a zastaví se vojenské soudy,“ uvedl představitel Muslimského bratrstva Mohamed Elbeltagy.

Islamisté chtějí reformovat celou ústavu. Přislíbili, že prostor mluvit do změn dostanou všichni, včetně 10procentní menšiny křesťanů, kteří v zemi žijí. Diplomaté a analytici už ale vyjádřili obavu z vlažné nebo dokonce nulové spolupráce islamistů s ostatními stranami v Lidovém shromáždění. To by se v novém složení mělo sejít poprvé 21. ledna.

V Egyptě vrcholí volby do Lidového shromáždění (zdroj: ČT24)