Slovenský ministr vnitra naléhá na vyšetření kauzy Gorila

Bratislava - Slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic se obává, že generální prokuratura chce zamést pod koberec kauzu Gorila. Ministr tvrdí, že informace mají reálný základ a měly by se dál vyšetřovat. Kauza Gorila se týká údajného spisu, který měl uniknout tajné službě SIS. Jde o záznam z odposlouchávání bytu, kde se měli scházet představitelé finanční skupiny Penta s politiky. Docházelo přitom ke korupčnímu chování. O spisu se hovořilo už roky.

Penta tvrdí, že se nejedná o pravý dokument. V principu se ale hovoří o tom, že minimálně část dokumentu je autentická, část je „polopravda“ a část pravda není. Ve spisu mají být zmiňovány provize týkající se privatizace nemocnice pro SDKÚ, ale i KDH, financování politických stran (například SMERu) či údajné podplácení ministra Dzurindovy vlády Malchárka. Jde tedy především o propojení politických stran a finančních skupin a s nimi spojené korupce. 

V roce 2009 policie kauzu Gorila vyšetřovala, ale moc daleko se nedostala. Šéf policie přiznává, že metody zřejmě nebyly správné. Generální prokuratura posléze vyšetřování případu zastavila.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Teď ale nastalo předvolební období a média kauza Gorila začala zajímat. Generální prokurátor vytvořil nyní utajený tým, který by se měl Gorilou zaobírat. Ministr Lipšic ale kvůli zkušenostem z minulosti zapochyboval o výsledku. V podobném duchu se vyjádřila i premiérka Radičová.