Filipínský prezident varoval před teroristickým útokem

Manila - Filipínský prezident Benigno Aquino dnes na spěšně zorganizované tiskové konferenci v Manile naléhavě varoval před možností teroristického útoku, který prý má být spáchán proti náboženskému procesí plánovanému na pondělí. Pouti pořádané každoročně v hlavním městě se pravidelně účastní víc než milion římskokatolických věřících.

Podle prezidenta bylo v Manile zaregistrováno několik teroristů, kteří útok na procesí plánují. Policie podle Aquina dělá všechno pro to, aby podezřelé osoby zadržela a jejich útoky odvrátila.

Tradiční manilská pouť organizovaná každoročně 9. ledna je věnovaná soše Nuestro Padré Jesús Nazareno (Otec náš Ježíš Nazaretský), uložené v jedné z manilských bazilik. Milionové procesí v lednu zaplavuje ulice manilské čtvrti Quiapo, kudy je socha nesena na ramenou věřících. Nemocní se sochy dotýkají v naději na zázračné uzdravení.

Dřevěnou sochu ze 17. století vyrobil anonymní umělec v Mexiku, odkud byla lodí dopravena na Filipíny. Socha znázorňující Ježíše Krista v životní velikosti je známá rovněž jako Černý Ježíš Nazaretský, protože byla při přepravě z Mexika údajně poškozena ohněm.

Na procesí budou dohlížet tisíce policistů

Prezident Aquino na tiskové konferenci vyzval občany, aby na procesí nepřinášeli mobilní telefony a zbraně, případně aby raději zůstali doma. Bezpečnostní opatření budou podle něj mimořádně přísná. Na procesí bude dohlížet 15 tisíc policistů. Která teroristická organizace chce procesí napadnout, prezident neuvedl. Prohlásil pouze, že jde o „lokální“ ozbrojence. Ohrožení podle Aquina nicméně není tak velké, aby bylo procesí úplně zrušeno.

Nejobávanější teroristickou organizací působící na Filipínách je islamistická skupina Abu Sayyafa, která má údajně vazby na teroristickou síť al-Káida. Je aktivní hlavně v jihofilipínských provinciích Basilan a Jolo a má asi 380 členů.