Írán spustil centrifugy pro obohacování uranu

Teherán - Írán spustil v přísně střeženém skalním komplexu Fardo zdokonalené centrifugy pro obohacování uranu. Oznámil to dnes list Kayhan, který je blízký teheránské vládě. Utajovaná lokalita leží nedaleko posvátného města Kom hluboko v horském masivu, který ji chrání před případným leteckým útokem. USA v souvislosti s oznámením vyzvaly k dalšímu diplomatickému a hospodářskému nátlaku, který by měl zastavit íránské pokusy o výrobu jaderných zbraní.

Podle amerického ministra obrany Leona Panetty připravil Teherán základ pro budoucí výrobu jaderných zbraní, ale zatím ji ještě nezahájil. Zároveň vyjádřil obavu z jednorázového útoku Izraele proti íránským jaderným zařízením, což by mohlo vyprovokovat íránský protiútok na americké síly v regionu. „Máme tu stejné zájmy (s Izraelem), a proto je pro nás lepší spolupracovat,“ prohlásil Panetta citovaný agenturou AP.

Ta připomíná, že Panetta znovu potvrdil dlouhodobý postoj administrativy prezidenta Baracka Obamy, podle které Írán ještě jaderný arsenál nebuduje, pouze připravuje průmyslové a vědecké kapacity pro výrobu v budoucnosti, pokud se pro ni vysocí představitelé rozhodnou.
   
Předseda sboru náčelníků štábů generál Martin Dempsey uvedl, že USA chtějí Íránu připomenout, že mohou vojenským útokem zničit jejich jaderný program. Vyloučen podle Panetty není ani preventivní úder.

Íránský prezident
Zdroj: ČT24

Na možnou instalaci centrifug v komplexu Fardo už loni v září upozorňovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) s tím, že centrifugy mají obohacovat uran na úroveň nutnou k výrobě jaderných pum. Íránské úřady dosud instalaci centrifug u města Kom popíraly. K zastavení instalace centrifug íránský režim opakovaně vyzývaly Západ, OSN i Rusko.

Spuštění centrifug dnes potvrdil šéf íránské organizace pro atomovou energii Ferejdún Abbásí Davání. Íránským novinářům řekl, že „v nejbližší době“ bude objekt Fardo uveden do provozu. „Bude zde možné vyrábět uran obohacený na dvacet procent,“ řekl Davání.

Hlavním íránským centrem pro obohacování uranu byl dosud středoíránský Natanz, který byl částečně rovněž vybudován v podzemí a spuštěn v dubnu 2006. Odborníci odhadovali, že Írán tam má k dispozici asi 8600 centrifug k obohacování uranu první generace. Tato zařízení ale byla vyrobena na základě pákistánských modelů, jež jsou prý velmi poruchové. Írán je potřeboval nahradit novými. Podle některých zpráv chce Írán letos instalovat zhruba tisícovku nových centrifug.
   
Obohacování uranu je už několik let jádrem sporu mezi Íránem a mezinárodním společenstvím, které se obává, že Teherán usiluje o získání jaderné zbraně, přestože Íránci to kategoricky stále popírají. Teherán tvrdí, že uran potřebuje pro svou jadernou energetiku, zdravotnictví a výzkum.