Po sesuvech půdy v Guatemale zůstaly desítky mrtvých a stovky nezvěstných lidí

Poslední bilance čtvrtečních sesuvů půdy v Guatemale mluví o 87 mrtvých a desítkách zraněných. Obětí na životech ale bude nejspíš více, protože jsou nezvěstné na tři stovky lidí. Zřejmě je pohřbily nánosy bahna a trosek. Po patnácti hodinách záchranných prací se zatím podařilo najít jediného přeživšího, během víkendu už žádného. Další naděje najít někoho živého je už podle záchranářů velmi malá.

Silné deště strhly ve čtvrtek v noci místního času balvany a bláto na desítky domů v obci Santa Catarina Pinula nedaleko hlavního města Guatemaly. Neštěstí je jedním z nejhorších sesuvů půdy, které za poslední dobu postihly tuto středoamerickou zemi.

Záchranné práce po sesuvu půdy v Guatemale
Zdroj: Luis Echeverria/ČTK/ZUMA

Záchranáři ze sutin vytáhli po více než 15 hodinách hledání jednoho živého muže. Členové rodin zatím pohřešují zhruba sto lidí, šéf úřadu pro katastrofy CONRED Alejandro Maldonado však uvedl, že pohřešovaných může být až šest set. S postupujícím časem naděje na jejich záchranu klesá. V oblasti, kde došlo k sesuvům, žije asi 150 rodin. Mluvčí dobrovolných hasičů upřesnil, že do nemocnic bylo převezeno 36 zraněných osob.

Záchranné práce po sesuvech půdy v Guatemale
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Do pátrání po přeživších se zapojilo na osmnáct set vojáků, hasičů i místních obyvatel. Některé domy prý leží pod závalem, který dosahuje až patnácti metrů. Podle mluvčího CONRED Davida de Leona bude pátrání pokračovat nejméně 72 hodin po sesuvech. Nicméně dodal, že je velmi malá pravděpodobnost, že se podaří najít někoho živého.

Místní úřady už dříve varovaly před stavbou domů na místě neštěstí právě kvůli nebezpečím sesuvu půdy. V Guatemale jsou přitom silné deště a tropické bouře poměrně častým jevem. Tragédie navíc přichází v době politické krize, kdy se země chystá zvolit nového prezidenta poté, co jeho předchůdce Otto Pérez Molina odstoupil kvůli obvinění z korupce.