Kolem německé rozvědky se točí pořád víc skandálů

Berlín – V Německu posiluje nezávislá komise, která má osvětlit nacistickou minulost rozvědky BND. Za necelý rok, co výbor pracuje, už vyplulo na povrch několik skandálů – třeba, že tajná služba ještě před pěti lety ničila akta spolupracovníků s nacistickou minulostí.

Walther Rauff má na rukou krev skoro sta tisíc lidí. V roce 1941 hrdě představil pojízdné plynové komory. Vrah se po válce stal agentem západoněmecké rozvědky. „Zpravodajská služba se jistě raději dívá dopředu. V demokratické společnosti se ale musí konečně jednou postavit čelem i ke své minulosti a je beze vší pochybnosti, že mnoho členů této organizace bylo v nacistickém aparátu,“ podotkl historik a člen vyšetřovací komise BND Jost Dülffer.

Ten je jedním z historiků s historickým úkolem. Hnědé kořeny BND včetně detailů případu Rauff skrze něj postupně vyplouvají na povrch. Vše ale neprozkoumá, zjistil totiž, že ještě před čtyřmi lety se zničilo 250 složek spolupracovníků. Byly svého času klasifikovány jako „nehodící se k archivování“. „Přesné důvody zatím neznáme, bylo nám řečeno, že je to rutinnní likvidace dokumentů,“ řekl Dülffer.

Walther Rauff
Zdroj: ČT24

Současná rozvědka má 6 tisíc zaměstnanců a stojí 400 milionů eur ročně. Vrata historikům otevřela jako jedna z posledních německých institucí. Její západoněmeckou předchůdkyni založil bývalý generál wehramchtu Reinhard Gehlen. Rauffa naverbovali v 50. letech – mimo jiné na špehování Fidela Castra. Jeho nacistická minulost nebyla na obtíž.

Walther Rauff, rozhovor pro americké novináře z roku 1965:

„Jsem pod ochranou chilské vlády. Jako jakýkoli chilský občan. A proto se nemám čeho bát. Za války jsem plnil svoje úkoly jako každý důstojník.“

V BND se podle nedávno zveřejněných dokumentů uplatnil mimo jiné i šéf lyonského gestapa Klaus Barbie, přezdívaný „lyonský řezník“. Věděla i o pobytu Adolfa Eichmanna. „Konečná zpráva bude obsahovat všechny informace, které zjistíme. Velká německá nakladatelství už se o ni perou,“ poznamenal Dülffer.

Rauff se z válečných zločinů nikdy nezodpovídal a podobných kostlivců čeká ve skříni BND na badatele zřejmě mnohem víc.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)