Centrem Damašku otřásla exploze, terčem byl prý policejní autobus

Damašek – Při sebevražedném atentátu v syrském Damašku podle médií zemřelo nejméně 26 lidí a přes 60 utrpělo zranění. Terčem byl zřejmě policejní autobus. Oběti jsou mezi civilisty i příslušníky bezpečnosti. Podle agentury SANA šlo o útok teroristů z řad islamistů. Opozice ale tvrdí, že atentáty připravuje vláda sama, aby měla důvod k dalším represím. Tým pozorovatelů Ligy arabských států (LAS) byl předtím na předměstí Damašku napaden silami loajálními prezidentu Bašáru Asadovi. Pozorovatelům se podle ní podařilo uniknout do bezpečí, incident prý ale zřejmě zvýší tlak na ligu, aby monitorovací misi v Sýrii ukončila a pozorovatele stáhla.

Atentátník odpálil nálož na svém těle u semaforu na rušné křižovatce poblíž základní školy v historické čtvrti Midan. V té době bylo kolem něj spousta lidí, mimo jiné spěchajících na páteční polední modlitby. Výbuch zasáhl a zničil také policejní autobus, který stál na červenou. Podle nepotvrzených zpráv mohl být právě on hlavním terčem atentátníka. „Odpálil se s cílem zabít co největší počet lidí,“ citovala agentura AP televizní prohlášení syrského ministra vnitra Muhammada Šaara. Útoky kritizovala syrská vláda, která pohrozila odvetou, ostře je odsoudil i Bílý dům. USA byly naopak označeny za původce atentátu libanonským hnutím Hizballáh. Podle jeho prohlášení se tak Spojené státy mstí Sýrii za spolupráci s Hizballáhem proti Izraeli a kompenzují si svůj ponižující odchod z Iráku.

Šaar řekl, že potvrzena byla dosud smrt 11 lidí. Na základě částí těl nalezených na místě útoku úřady vycházejí z toho, že zabito bylo dalších 15 osob. Televize zprávu o atentátu doprovodila hrozivými záběry na kaluže krve, zoufale křičící lidi, části mrtvých těl, vrak autobusu se zakrvácenými sedadly a poničená auta s vyraženými okénky. Podle zpravodaje agentury AP výbuch poškodil také nedalekou policejní stanici.

Sebevraždený útok v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vládní síly zaútočily na pozorovatele ligy

Pozorovatelé ligy procházeli ulicemi damašského předměstí Arbín, když na ně Asadovy síly začaly střílet, upřesnila Al-Arabíja. Týmy ligy dohlížejí od 26. prosince v Sýrii na plnění plánu arabských států na ukončení krize v zemi, na který Damašek po dlouhém zdráhání přistoupil. Jejich mise je ale vnímána kriticky zejména proto, že navzdory jejich přítomnosti pokračují bezpečnostní síly v zabíjení civilistů.

Walíd al-Benní, exilová opoziční Syrská národní rada:

„Žádná z podmínek arabského mírového plánu nebyla zrealizovaná. Zabíjení neustalo, armáda a bezpečnostní síly se nestáhly z ulic, média tam stále nesmějí a političtí vězni nebyli propuštěni.“

Damašek tvrdí, že se pozorovatelé mohou dostat, kam chtějí. Z násilností dál viní ozbrojené zahraniční gangy. Oficiální verzi ale drolí svědectví vysoce postaveného úředníka ministerstva obrany, který uprchl do Egypta. „Můžu potvrdit, že tam nejsou žádné ozbrojené gangy, všechno to jsou neozbrojení demonstranti,“ prohlásil Mahmúd Hadždž Hamad.

Zahraniční média do země sice nesmějí, spolu s pozorovateli ligy ale ze Sýrie proudí další svědectví. Jeden muž třeba tvrdí, že ho příslušníci bezpečnostních sil postřelili, zavřeli a mučili. „Když skončili s mučením, dostal jsem se do nemocnice. Byl jsem ve stavu klinické smrti, Mysleli, že jsem mrtvý, proto mě dali do márnice. Pak doktor zjistil, že žiju, v komatu jsem byl 20 dní,“ řekl.

Nepokoje v Sýrii
Zdroj: ČT24

První zprávu pozorovatelů o situaci v Sýrii má LAS posoudit na nedělním shromáždění v Káhiře, na jejím základě pak údajně rozhodne o dalším osudu mise. Podle arabských diplomatických zdrojů je ale liga odhodlána pozorovatele ze Sýrie nestáhnout před vypršením stanovené jednoměsíční lhůty trvání jejich mise.

Za neúspěch označil pozorovatelskou misi LAS v Sýrii velitel takzvané Syrské svobodné armády, kterou vytvořili dezertéři z vládních ozbrojených sil. Plukovník Rijád Asad ve čtvrtek vyzval OSN, aby pomohla krveprolévání v Sýrii ukončit. Jen po pátečních modlitbách hlásí aktivisté dalších 14 obětí vojenských zásahů proti demonstrantům - hned v několika městech.