Exhumace posledních Romanovců – spočinou carské děti ve společné hrobce?

Badatelé exhumovali ostatky posledního ruského cara Mikuláše II. a jeho manželky Alexandry. Vzorky mají s konečnou platností potvrdit totožnost dvou carských dětí, které by tak mohly být pohřbeny vedle své rodiny ve společné hrobce.

V červenci 1918 popravčí bolševické komando carskou rodinu zastřelilo v Jekatěrinburgu. Těla byla zohavena, aby se zabránilo identifikaci a pohřbena na neznámém místě. V červnu 1979 vyšetřovatelé potvrdili, že našli ostatky cara Mikuláše II, jeho ženy, tří dcer a čtyř příbuzných.

Informace se ale dlouho nesměla zveřejnit. V komunistickém Sovětském svazu šlo o přísně tajnou věc. „Čekalo se zhruba třináct let, celou dobu si všichni v sobě udržovali tajemství,“ podotkl nálezce ostatků Alexandr Avdonin.

V Rusku exhumovali ostatky posledního cara (zdroj: ČT24)

Mezi mrtvými ale dlouho chyběly ostatky dvou dětí - careviče Alexeje a jeho sestry velkokněžny Marie. Až v létě 2007 byl devadesát metrů od prvního hrobu nalezen druhý. Fragmenty kostí a zuby zkoumali odborníci v Moskvě.

Pravoslavná církev umístění ostatků dvou dětí do carské hrobky podmínila vědeckým ověřením pravosti. Proto došlo na exhumaci předků. „Současné obnovení vyšetřování není snahou revidovat dříve získané důkazy a fakta, jde o nutné doplnění a vyšetření nových údajů, které nám poskytla ruská pravoslavná církev,“ konstatoval mluvčí vyšetřovacího výboru Vladimír Markin.

Vyšetřovací výbor pozval ke spolupráci vědce z oblasti genetiky se světovým renomé, ke slovu se tak dostanou nejmodernější technologie. Zajistí nám to získat maximálně možný objektivní výsledek.
Vladimír Markin
mluvčí vyšetřovacího výboru

Ruští kriminalisté chtějí vyloučit všechny pochybnosti. Kromě vzorků tkáně cara a carevny analyzují i stopy krve na uniformě carova předka. „Srovnáme ostatky cara a krev jeho dědečka Alexandra II.,“ podotkl vrchní vyšetřovatel Vladimír Solovjev.

Badatelé by svou práci měli skončit do 18. října, kdy by měly být ostatky znovu vráceny do hrobky. Pokud se pravost ostatků dětí potvrdí, budou slavnostně uloženy do společné hrobky za tři roky při příležitosti 100. výročí násilné smrti carské rodiny.

Ruský car Mikuláš II. s rodinou
Zdroj: ČT24

Uložení ostatků careviče a jeho sestry se má stát pro Rusko velkou událostí. Očekává se, že do Petrohradu se sjedou všichni žijící členové rodiny Romanovců.

  • Mnoho Rusů spojuje carské samoděržaví se stabilitou a rozkvětem. Podle nedávného průzkumu společnosti VCIOM by více než čtvrtině Rusů nevadilo, kdyby zemi znovu vládli carové. Nejistota ale vládne v názorech, kdo by se měl posadit na carský trůn. Pro návrat Romanovců je jen šest procent dotázaných.

Větve carské rodiny spolu soupeří

Zástupce carské rodiny v Rusku Ivan Arciševskij nedávno prohlásil, že nikdo z členů bývalé ruské carské rodiny Romanovců se nehodlá vrátit ze zahraničí zpět do vlasti a usilovat o jakékoli zvláštní postavení. Závazek tlumočil jménem členů panovnického rodu, kteří jsou členy takzvaného Sdružení Romanovců.

Jiná, soupeřící větev carské rodiny, jejíž hlava Marija Vladimirovna žije v Madridu, se ale o uznání svých práv dál snaží.