Rusko zahájilo v Sýrii lety bezpilotních aparátů

Rusko zahájilo operace svých bezpilotních aparátů nad syrským územím. Moskva se tak údajně připravuje na nasazení bojových letounů v Sýrii. Agentura Bloomberg už během čtvrtka uvedla, že se schyluje k ruskému leteckému útoku na Islámský stát. Rusko navíc ohlásilo manévry svého vojenského námořnictva ve východním Středomoří, které potrvají i příští měsíc.

Podle amerických armádních expertů zatím nebyly zaznamenány žádné problémy ani konfliktní situace ruských strojů s americkými či spojeneckými bojovými letouny. Zjištěný ruský bezpilotní aparát byl prý nevelký a neozbrojený.

Rusko, tradiční spojenec Damašku, v poslední době zesílilo svou podporu režimu prezidenta Bašára Asada. U syrského přístavu Latákíja například staví dvě, možná i tři nové vojenské základny. Damašek také z Ruska dostává nové zbraně, prý včetně bojových letadel. Ruská flotila má svou jedinou středomořskou základnu v syrském přístavu Tartus.

Podle Bloombergu chystá Rusko nálety na IS

Podle zdrojů agentury Bloomberg se prý Moskva chystá podniknout nálety proti pozicím Islámského státu v Sýrii i bez případné koordinace s Washingtonem. Ten však prý ještě nedostal „konkrétní“ ruské návrhy, ani není ochoten do společných plánů zapojit Asadovy síly.

„V médiích je velice mnoho spekulací a drtivá většina z nich nemá nic společného s realitou. Komentovat to by bylo hloupé a kontraproduktivní,“ řekl k tomu mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už téměř před dvěma týdny vybídl ke koordinaci mezi ruskými a americkými vojáky, aby nedošlo k „nezamýšleným incidentům“ kvůli Sýrii, kde potvrdil přítomnost ruských vojáků. Připomněl rovněž, že u syrských břehů se v souladu s mezinárodním právem konají pravidelná cvičení ruského vojenského námořnictva.

Samotná syrská armáda provedla nálety na pozice radikálů například v okolí starověkého města Palmýra. Použila prý přitom i sudové bomby, tedy sudy naplněné trhavinou a kovovými předměty. Na útěk z města se údajně daly stovky civilistů.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Francii a Británii znepokojuje posilování ruských sil v Sýrii

Spojené státy, NATO, Francii i Británii znepokojuje nynější výrazné posilování ruských vojenských kapacit v Sýrii - ať už v přístavu Tartus, či při budování vojenského letiště jižně od syrského přístavu Latákíja. Byla zde zjištěna přítomnost několika (ruských) stíhaček, bojových vrtulníků a bezpilotních letadel,“ řekl francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian, který se v Paříži setkal se svým britským resortním kolegou Michaelem Fallonem.

Moskva by podle Paříže a Londýna měla své chování vysvětlit. Je třeba vědět, zda se jedná o snahu Ruska zabezpečit vlastní historické pozice v části Sýrie, o snahu chránit syrského prezidenta Bašára Asada, o snahu zaútočit na Islámský stát, nebo zda se ze strany Ruska jedná o vojenské gesto k zajištění pozice v budoucích jednáních o Sýrii, zdůraznil francouzský ministr. „Jsme také znepokojeni příchodem ruských posil do Sýrie, zvlášť příchodem bojových letounů, které jen dále zkomplikují situaci, jež je již nyní těžká a složitá,“ dodal Fallon.

„Myslím si, že první etapou (pro Rusko) by mělo být sejít se se Spojenými státy, jasně říci, jaké jsou ruské úmysly, a pokusit se spolupracovat. A to s cílem podpořit úsilí Spojených států v boji proti Islámskému státu (v Sýrii),“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Syrská armáda nasadila do osvobozování základny ruské stíhačky

Syrská armáda nasadila ruské stíhačky do bojů v severní provincii Aleppo, kde se snaží osvobodit vojenskou základnu Kuvírís, která je dlouhou dobu v obležení radikálů. Letadla dorazila spolu s další ruskou výzbrojí do Sýrie teprve nedávno. Moskva tvrdí, že chce pomoci chránit Sýrii a zabránit zhoršení situace v celém regionu. 

Rusko Sýrii dodalo kromě stíhacích letadel i bezpilotní stroje, tanky a vrtulníky; v Sýrii je na 1700 ruských specialistů. Poradkyně syrského prezidenta Busajna Šaabanová prohlásila, že mezi Ruskem a USA existuje o řešení situace v Sýrii „tichá“ dohoda.