K atentátu na mešitu v Saná se přihlásil IS, zůstaly po něm desítky obětí

Při útoku na mešitu v jemenské metropoli Saná zahynulo nejméně 25 lidí. Na místě je mnoho těžce zraněných. K atentátu se na Twitteru přihlásili radikálové z Islámského státu (IS). V muslimském světě začíná třídenní svátek oběti, při němž se porážejí obětní zvířata. Zahajují ho právě ranní modlitby.

Původně agentura Reuters oznámila, že v mešitě útočili dva sebevražední atentátníci. Agentuře AFP svědci sdělili, že bomba byla uvnitř budovy a když explodovala, lidé se začali tlačit ven. V tom okamžiku na sobě atentátník u vchodu odpálil další nálože.

Výbuch v mešitě v Saná
Zdroj: Khaled Abdullah/Reuters

IS označil za atentátníka „Amra Hadídího, který odpálil nálože v mešitě Balílí mezi bezvěrci a připravil mnohé o život“. Fundamentalističtí sunnité považují vyznavače šíitského islámu za odpadlíky od islámu.

Radikálové ve svém prohlášení uvedli, že jde o „součást série vojenských operací uskutečněných v rámci pomsty muslimů vůči Hútiům (jemenským povstalcům)“.

Povstalci ustupují z jihu Jemenu

 Jemenské hlavní město kontrolují rok šíitští povstalci, kteří vyprovokovali konflikt proti vládě. Postoupili až na jih, odkud se je v posledních měsících podařilo vládním silám spolu se spojeneckou arabskou koalicí vytlačit dále na sever.

Tento týden se z exilu vrátil jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí a před ním už také vláda. Jemenští představitelé jsou v jihojemenském Adenu.

Boje v zemi ale stále pokračují. Během čtvrtečního ostřelování města Táizz na jihu Jemenu zahynulo pět lidí, z toho čtyři děti. Zranění utrpělo nejméně 21 osob. Televize Al-Arabíja uvedla, že saúdskoarabské síly zabily přinejmenším 40 šíitských povstalců, kteří se snažili vplížit přes hranice z Jemenu do vesnice na jihu Saúdské Arábie.