Papež František: Utrpení nepotlačilo víru Kubánců

Papež František na závěr návštěvy Kuby zavítal na východ ostrova do města Santiago de Cuba, kde jej pozdravily desetitisíce lidí. František tu odsloužil třetí mši během tří dnů a vyzval místní obyvatele k návratu k tradicím katolické víry, jejíž základy se tu udržely navzdory více než půlstoletí vlády komunistů. Následně papež odcestoval na návštěvu USA.

Mše se konala na nejposvátnějším místě Kuby, v bazilice Panny Marie Milosrdné v městečku Cobre, které leží v horách nedaleko Santiaga. Papež, který se během celého pobytu na Kubě vyhýbal kritice režimu a neozval se ani po zatýkání desítek disidentů kvůli jeho návštěvě, promluvil o těžké situaci katolíků v zemi, jejíž vůdci vyhlásili oficiální státní ideologií ateismus. „Duše Kubánců... byla přetvářena v době utrpení a nedostatku, což nemohlo potlačit jejich víru,“ prohlásil František a vyzval obyvatele ostrova, aby navázali na místní katolickou tradici.

V zemi, kde patří k nejfrekventovanějším pojmům státního aparátu slovo revoluce, nabádal lidi k „revoluci něhy“. Navázal tak na svá předchozí dvě vystoupení, kdy vyzýval Kubánce k odvaze ke změnám v životě a k tomu, aby se spíše než o ideologii starali o své bližní. Bohoslužby se zúčastnil i prezident Raúl Castro - stejně jako všech ostatních papežových mší.

Příjezd papeže Františka do Santiaga de Cuba
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Papež má podle statistik kubánské církve pádný důvod nabádat katolíky k aktivitě - zatímco pokřtěno je na ostrově zhruba 60 procent lidí, na mše jich pravidelně chodí pět až deset procent. „Generaci za generací, den za dnem jsme vyzýváni, abychom obnovili svou víru. Jsme vyzýváni, abychom žili revoluci něhy jako Marie, naše matka milosrdenství," řekl František s odkazem na zmíněnou patronku Kuby z Cobre.

Papež poté zamířil na setkání s místními rodinami v santiagské katedrále. Shromážděné členy tradičně velkých hispánských rodin vyzval, aby co nejvíce drželi při sobě, neboť rozpad rodin podle něho činí z lidí izolované jedince, jimiž je snadné manipulovat a ovládat je. „Starejme se o své rodiny, to jsou skutečné školy zítřka,“ prohlásil František, který označil rodinu rovněž za „skutečný prostor svobody“ a „opravdové centrum lidství“.

Papež Františkem projíždí Santiagem de Cuba
Zdroj: Enrique de la Osa/Reuters

S Obamou si František bude rozumět asi jen v něčem

70,6 % obyvatel USA jsou křesťané, z toho:Protestanti 66 %Katolíci 29,5 %Mormoni 2,3 %Ostatní 2,4 %Katolíci:59 % běloši34 % Hispánci3 % Afroameričané3 % AsiatéNejvíce katolíků je ve skupině lidí mezi 30-49 lety. Z 54 % jde o ženy, 46 % katolíků má nejvýše středoškolské vzdělání.Zdroj: Pew Research Center
Křesťanství v USA

Večer našeho času František zahájí sedmidenní návštěvu USA., během níž zavítá do Washingtonu, New Yorku a Filadelfie. Setká se mimo jiné s prezidentem Barackem Obamou, jako první papež v historii promluví před oběma komorami Kongresu a v pátek vystoupí na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

Podle průzkumů papeže hodnotí pozitivně dvě třetiny Američanů. Pokud jde o sociální spravedlnost a změny klimatu, bude si hlava katolické církve s prezidentem Obamou rozumět. Méně už v právu na interrupci nebo svatbách homosexuálů, které budou rovněž tématem návštěvy. Papež si sice na okázalost nepotrpí, ale takto logisticky náročnou návštěvu zažívají Spojené státy zcela výjimečně - bezpečnostní opatření jsou mimořádná.

Události: Amerika se připravuje na papežovu návštěvu (zdroj: ČT24)

Ke katolictví se hlásí zhruba pětina Američanů, ale skupina je mocnější, než by se z čísel mohlo zdát. Jediným prezidentem - katolíkem byl dosud John F. Kennedy, mezi současnými špičkami se ke katolíkům hlásí například viceprezident Joe Biden nebo šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Jedním z bodů papežovy návštěvy bude i svatořečení Junípera Serry - Španěla, který v 18. století šířil křesťanství v Kalifornii. Podle indiánů při tom ale přišly o život tisíce původních obyvatel, a proto si prý slávu nezaslouží. Dalším stínem cesty je kauza zneužívání mladistvých kněžími, což je jeden z důvodů, proč počet katolíků v Americe klesá. Pomoci zastavit tento trend by tak mohla nejen návštěva papeže, ale i ti, kterým teď charita sama pomáhá - tedy přistěhovalci z Latinské Ameriky.