Islandský prezident Grímsson chce v úřadu po 16 letech skončit

Reykjavík – Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson hodlá letos po 16 letech opustit úřad hlavy státu. V novoročním televizním proslovu oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení v květnových volbách.

Jednou z pravomocí islandského prezidenta je odmítnutí podepsání zákonů schválených parlamentem. V takovém případě musí o návrzích hlasovat lidé v referendu. Grímsson je první hlavou ostrovní země, která tuto pravomoc využila.

Grímsson loni a předloni vyvolal dvě referenda o vládou sjednané dohodě, podle které měla země zaplatit Británii a Nizozemsku pět miliard dolarů (přes 98 miliard Kč) jako náhradu za ztracené vklady u islandské internetové banky Icesave. Islanďané dohody odmítli.

„Je jasné, že obě referenda dodala lidu této země zvýšenou sebedůvěru, ukázala cestu k posílení ekonomiky a upoutala pozornost a dokonce obdiv jiných zemí,“ prohlásil Grímsson.

Všechny významné islandské komerční banky se položily během jediného týdne v roce 2008 a tamní ekonomika prodělala hlubokou krizi. Přes nové investice zůstává islandské hospodářství velmi zranitelné.