Zmatky kolem údajného testu íránských raket

Teherán – Íránská armáda popřela dnešní ranní zprávu, že vyzkoušela rakety dlouhého doletu. Informovala o tom ráno agentura Fars. Test se měl uskutečnit v rámci manévrů, které se v těchto dnech konají v Perském zálivu. Írán prý ale zkoušky raket plánuje na příští dny.

„Několik druhů raket bude otestováno v příštích dnech,“ uvedl pro íránskou televizi Press TV velitel námořnictva Mahmúd Músáví. V Perském zálivu se totiž konají desetidenní manévry, které začaly už minulý týden. 

Dle původní zprávy agentury Fars Íránci měli dnes vyzkoušet rakety typu země-moře. To ale později armáda popřela. Írán nicméně vlastní balistické rakety Šaháb-3 s doletem 1 000 kilometrů a jejich variantu Sadžíl-2, která je vůbec nejdokonalejší z íránských raket. Cíl může zasáhnout ve vzdálenosti 2 400 kilometrů. 

Írán se navíc snaží ubránit proti novým sankcím. V úterý pohrozil uzavřením Hormuzského průlivu, pokud proti němu bude uplatněno ropné embargo. Místem přitom putuje až 40 procent ropy, s níž se obchoduje na světových trzích.

Napětí dál stoupá. Kvůli íránskému jadernému programu uvalil Západ na Teherán nové sankce a plánuje další. Íránská agentura Mehr ale do světa poslala uklidňující zprávu, že země je prý připravená o svém jaderném programu znovu jednat. Vyjednavač Teheránu se prý chystá napsat do Bruselu, že nové kolo rozhovorů může začít. Optimismus by byl ale předčasný. Předchozí setkání vždy skončila neúspěchem.

Írán plánuje testy raket (zdroj: ČT24)