Izraelská armáda zabila ozbrojence z al-Káidy

Jeruzalém - Izraelská armáda při úterním útoku v pásmu Gazy zabila ozbrojence, který byl napojen na teroristickou síť al-Káida a podílel se na plánování útoků na židovský stát ze sousedního Egypta. Dalších nejméně deset lidí bylo při náletech zraněno. Podobné letecké údery Izraele jako ten včerejší jsou od skončení třítýdenní války proti ozbrojencům z Gazy před třemi lety relativně vzácné.

Abdalláh Tilbání cestoval spolu s dalšími dvěma muži, když ho na severu města Gaza zasáhla raketa vypálená zřejmě z letounu. Oba další muži utrpěli zranění. Při dalším leteckém úderu izraelských sil jinde v Gaze byl v úterý večer zasažen džíp. Podle zdrojů AFP bylo při druhém útoku zraněno deset lidí, z toho dva těžce.

Izraelská armáda oba útoky potvrdila a uvedla, že cílem byli „členové teroristické skupiny světového džihádu, kteří plánovali útoky na hranici“. Pojem světový džihád izraelská armáda používá pro označení jedinců nebo organizací přidružených k al-Káidě.

Cestující v džípu se podle vojska dříve pokusili zaútočit na Izrael ze Sinajského poloostrova. Armáda je také obvinila z podílu na ostřelování Izraele z Gazy a nastražení bomb u plotu rozdělujícího tato území. Do údajného plánu útoků ze Sinaje byl prý zapojen i Tilbání.

Tilbání byl podle vyšetřovatelů napojen na síť ultrakonzervativních salafistů, kteří hlásají oddanost al-Káidě. Islamistické hnutí nachází podporu mezi dobrovolníky, kteří do Gazy přichází ze sousedního Egypta, a podporuje myšlenku zničení Egypta.

Vydáno pod