Předčasné volby v Řecku se odkládají na duben

Atény - Řecká přechodná vláda zřejmě prodlouží dobu svého mandátu o dva měsíce a vypíše předčasné volby na konec dubna. Řecký ministr financí dnes totiž na schůzi socialistické strany řekl, že volby se uskuteční až po Velikonocích. Řecké politické strany se přitom před necelými dvěma měsíci shodly na termínu voleb 19. února. Nabitý program úsporných reforem ale vystupňoval tlak na přechodnou vládu premiéra Lukase Papadimose, aby termín jejich konání odložila.

„Politický horizont vlády se stal jasnější. Volby se uskuteční po Velikonocích, koncem dubna,“ prohlásil podle zdrojů agentury Reuters ministr financí Evangelos Venizelos během setkání Panhelénského socialistického hnutí (Pasok), které je jedním ze tří členů vládní koalice. Zároveň oznámil, že plán na refinancování státního dluhu Atény představí v lednu.

Odklad voleb by za určitých podmínek podpořila také opoziční konzervativní Nová demokracie, přestože podle ní by se měly uskutečnit do Velikonoc. Ty v Řecku připadají na 15. dubna.

Jednání řeckých politiků o termínu voleb se zadrhla a komplikují snahy dosáhnout dohody o dalším balíku zahraniční pomoci, v rámci kterého by zadlužená země měla získat 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč). Jeho součástí má být i dohoda mezi vládou a soukromými věřiteli o dobrovolné výměně dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou.

Lucas Papadimos
Zdroj: ČTK/AP/Charles Caratini

Výměna by se měla uskutečnit na počátku příštího roku. Jejím cílem je snížit do roku 2020 zadlužení země na 120 procent hrubého domácího produktu z nynějších 160 procent. Bez dohody bude zadlužení země příští rok činit 200 procent HDP.

Šéf mise Mezinárodního měnového fondu v zemi Poul Thomsen v polovině prosince řekl, že reformy veřejného sektoru v Řecku se opožďují za stanovenými cíli ve většině oblastí a zčásti kvůli tomu se ekonomika země nedokáže vymanit z propadu.