Nejvýš a nejrychleji: Čína vyzkoušela rychlovlak a staví letiště

Peking - Čína o víkendu úspěšně otestovala rychlovlak, který je schopen dosáhnout rychlosti až 500 kilometrů za hodinu - o 200 víc než současný model. V ostrém provozu bude ale pomalejší. Má šest vagonů, předek připomínající orlí zobák a tažnou sílu víc než dvojnásobnou proti dosavadnímu držiteli rychlostního rekordu. Vzdálenost 102 kilometrů ujel při první jízdě a maximální rychlosti 300 kilometrů v hodině za 35 minut. Čína dnes také oznámila, že během příštího roku zahájí v Tibetu práce na výstavbě nejvýše položeného letiště světa - v nadmořské výšce 4 436 metrů, což je asi 100 metrů nad současným rekordem.

Vlak vyrobený největším čínským výrobcem, společností CSR Sifang Locomotive, je navržen tak, aby se podobal dávnému čínskému meči. Karoserie je vyrobená z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny.

Výrobci vysokorychlostních vlaků jsou pod drobnohledem úřadů. Letošní rok pro ně totiž nebyl vůbec dobrý. Dva rychlovlaky se v červenci srazily, nehodu nepřežilo 40 lidí, dalších 210 se zranilo. V únoru musel kvůli obviněním z korupce odstoupit ministr železnic. Měřítkem úspěchu proto teď není jen rychlost. „Naším cílem je především bezpečnost,“ zdůraznil šéf firmy Čao Siao-kang.

Růst Číny zpomaluje a vláda je pod tlakem, musí snížit výdaje, zvlášť drahé projekty musí počítat s omezenou podporou. I přesto chce čínské ministerstvo pro železnici příští rok investovat přes 60 miliard dolarů - mimo jiné do vysokorychlostních tratí. Do roku 2012 jich chce zprovoznit 13 tisíc kilometrů, dosud funguje zhruba osm tisíc kilometrů.

Nejrychlejší rychlovlaky světa jsou francouzské TGV, které vozí cestující rychlostí přes 300 kilometrů v hodině. Maximální rychlost upravených jednotek je však mnohem vyšší. Počátkem dubna 2007 stanovilo TGV nový světový rekord pro kolová železniční vozidla. Jeho hodnota je 574,8 kilometru v hodině.

Čína postaví nejvýše položené letiště světa

Čína během příštího roku zahájí práce na výstavbě nejvýše položeného letiště světa - v Tibetu v nadmořské výšce 4 436 metrů, což je asi 100 metrů nad současným rekordem. Výstavba letiště má přijít na 1,8 miliardy jüanů (asi 5,6 miliardy Kč) a s jeho zprovozněním se počítá za tři roky. Letiště bude v části Tibetu označované jako Nagčhu. V současné době se nejvýše položené letiště světa nachází u města Čhamdo, což je v jiné části Tibetu. Čhamdo leží v nadmořské výšce 4 334 metrů.

Tibet už má pět civilních letišť, minimálně dvě jsou ale otevřena jen pár měsíců v roce. Celoročnímu provozu brání extrémní povětrnostní podmínky, které znemožňují bezpečné přistávání. Peking si od svých plánů slibuje, že nová letiště, stejně jako silniční tahy a železnice do Tibetu, přispějí k rozvoji této oblasti.

Čína představila nový rychlovlak (zdroj: ČT24)