Na výši trestu si Krejčíř bude muset ještě měsíc počkat

Na 12. října bylo v Jihoafrické republice odloženo vynesení rozsudku nad Radovanem Krejčířem. Stalo se tak kvůli nepřítomnosti jeho obhájkyně, která už dříve utrpěla úraz, a s odkladem verdiktu se proto částečně počítalo. Soud měl rozhodnout o výši trestu pro uprchlého českého podnikatele za pokus o vraždu a únos a za pokus o přechovávání narkotik.

Soud v Johannesburgu uznal Krejčíře před více než dvěma týdny vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určenými pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. Bylo to jeho první odsouzení v Jihoafrické republice, kde je obžalován hned v několika různých případech.

Radovan Krejčíř podle svých slov není z odložení rozsudku šťastný.

Jihoafrický server The Citizen, který dlouhodobě o Krejčířově kauze informuje, ale už dříve uvedl, že proces je dočasně zastaven. Důvodem je úraz kolena, který si přivodila Krejčířova obhájkyně Annelene van den Heeverová. Kvůli tomu musel soud na konec září odročit už i rozhodování o žádosti Krejčíře o propuštění na kauci.

Vynesení rozsudku nad Krejčířem bylo odloženo (zdroj: ČT24)

Sám Krejčíř, který v pátek v soudní síni posedával na dřevěném hrazení kolem místa pro souzeného a povídal si s přítomnými novináři, není prý z odložení rozsudku šťastný. „Chci se odvolat,“ dodal.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a čelí exekucím za 200 milionů korun. Už v říjnu se chystají exekutoři dražit jeho pozemky a prodat chtějí také vilu v Černošicích, odkud podnikatel v červnu 2005 uprchl policii.