Ruský list chce Havlovým jménem přejmenovat náměstí

Moskva – Redakce ruského opozičního listu Novaja gazeta, která deset dní před smrtí Václava Havla otiskla zřejmě jeho poslední komentář, dnes zahájila sběr podpisů pod návrh přejmenovat Havlovým jménem jedno z moskevských náměstí. Náměstím Václava Havla se má stát Bolotné náměstí na jihu městského centra, kde se nedávno konal masový protest opozice proti ruskému vládnoucímu „tandemu“ Dmitriji Medvěděvovi a Vladimiru Putinovi.

„Mlčení ruských kimirsenů ke smrti státníka takového významu vrhá stín na nás všechny,“ píše redakce v narážce na diplomatickou kondolenci, kterou prezident Dmitrij Medvěděv zaslal v minulých dnech do severokorejského Pchjongjangu po smrti tamního diktátora Kim Čong-ila. Soustrast Kremlu k Havlově úmrtí přitom veřejně nezazněla.

„Je naší lidskou povinností pozvednout hlas proti přezíravé urážce českého národa, proti ponížení a hanbě, které padají i na nás,“ píše redakce. „Všichni jsme tak či onak dědici Havla, zatímco naši 'nemluvové' jsou zřejmě dědici sovětských vůdců, kteří v srpnu 1968 tanky zadávili pražské jaro.“

Bolotné (Blatné) náměstí je na místě dřívějšího podmáčeného luhu mezi rameny řeky Moskvy jižně od Kremlu. Od 15. století byl prostor místem lidových veselic, trhů a slavností. V 60. letech minulého století bylo náměstí přejmenováno na Repinovo podle slavného ruského malíře, v 90. letech se ale moskevská radnice vrátila ke starému názvu.

„V takové situaci nezbývá než vzpomínat, hovořit a jednat. Přejmenování Bolotného náměstí na náměstí Václava Havla se může stát prvním krokem na této cestě,“ uvádí se v redakčním článku.

S Havlem se rozloučila společnost Memorial

Také v Rusku se s Václavem Havlem přišli rozloučit jeho příznivci. Společnost Memorial, která sdružuje přední ochránce lidských práv v Moskvě, na jeho počest uspořádala slavnostní večer. Organizátorů se stejně jako mnoha jiných obyčejných Rusů dotklo, že oficiální ruská místa přešla smrt Václava Havla mlčením.

Novaja gazeta sbírá podpisy pro návrh na přejmenování moskevského náměstí
Zdroj: ČT24

Stejné pohnutky vedly dva ruské vysokoškoláky k vytvoření petičně-kondolenční internetové stránky věnované Václavu Havlovi. „Nechtěl jsem, aby si Češi mysleli, že mluvili za nás všechny ti lidé, kteří prakticky okamžitě vyjádřili soustrast nad smrtí Kim Čong-ila, a přitom zcela ignorovali, že zemřel Havel,“ uvedl spoluautor stránky Konstantin Ksenofontov.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

V listu Novaja Gazeta před dvěma týdny vyšel zřejmě vůbec poslední komentář, který Václav Havel za svého života napsal. Vyzýval v něm Rusy, aby nepropadali apatii a dál se domáhali svých práv. Den poté se v centru Moskvy sešlo na 50 tisíc lidí protestujících proti falšování voleb. V sobotu si to chtějí zopakovat a proslýchá se, že mítink zahájí minuta ticha za Václava Havla. „To výmluvné mlčení našich vůdců v souvislosti s jeho smrtí, to už je diagnóza. Ale aspoň jasně víme, na čem jsme,“ říká Vitalij Jaroševskij, zástupce šéfredaktora listu Novaja Gazeta.