Tropická bouře Erika zpustošila ostrov Dominika

Tropická bouře Erika se při svém tažení karibskou oblastí v noci na sobotu přehnala nad Haiti. Podle první bilance haitské vlády byli tři lidé zraněni. Na Haiti bouře dorazila z ostrova Dominika, kde si vyžádala podle oficiálních údajů 20 mrtvých. Bouře napáchala na Dominice velké materiální škody a uvrhla tuto někdejší britskou kolonii hospodářsky o 20 let zpátky, řekl tamní premiér.

Bouře Erika zpustošila ostrov Dominika, kde o život přišlo 20 lidí. Dalších 31 osob je pohřešováno. Jindy klidné ulice v někdejší britské kolonii se proměnily v řeky, silný vítr strhával střechy domů. „Je to strašné a trhá mi srdce, co Erika udělala s naší milovanou zemí. Ale musíme se spojit a čelit tomu společně,“ uvedl premiér Dominiky Roosevelt Skerrit.

Na Haiti zasáhly prudké lijáky, které Eriku provázejí, především metropoli Port-au-Prince. Nejméně tři lidé tam utrpěli zranění při zřícení jednoho domu. Kromě toho s deštěm zřejmě souvisí i dopravní nehoda západně od Port-au-Prince se čtyřmi oběťmi na životech: nákladní vůz narazil do autobusu a explodoval.

Tropická bouře Erika zpustošila ostrov Dominika (zdroj: ČT24)

Záplavy byly zaznamenány ve dvou dalších lokalitách, nejsou ale hlášeny větší škody. Úřady preventivně evakuovaly 254 vězňů z věznice v Gonaives, která stojí v rizikové záplavové zóně. Haitská vláda oznámila, že v deseti departementech země otevřela bezmála 2000 nouzových útočišť vybavených základními sanitárními potřebami a zásobami potravin. Tato centra jsou schopna přijmout přes 47 tisíc osob.

Bouře míří ke Kubě a Floridě

Po průchodu nad ostrovem Hispaniola, o který se Haiti dělí s Dominikánskou republikou, míří bouře ke Kubě, která vyhlásila stav pohotovosti v některých jihovýchodních regionech.

Meteorologové předpovídají, že Erika zeslábne, a nevylučují, že by se mohla přechodem přes Hispaniolu „rozpustit“. Hornatá Hispaniola díky svým vrcholům ve výšce 3000 metrů nám v minulosti už mnohokrát pomohla a za ta léta patrně zachránila tisíce životů na jižní Floridě, citovala agentura Reuters meteorologa Jeffa Masterse.

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil v pátek ve státě stav pohotovosti. Obavy vyjádřil zejména nad možností záplav v oblasti Tampy, kde se v uplynulých týdnech půda nasytila vydatnými dešti a nemusela by již další vodu přijmout.

V tomto momentě zní vzkaz stále takto: buďte připraveni, mějte jídlo a vodu na tři dny dopředu, dívejte se na televizi a sledujte všechna oznámení místních úřadů.
Carlos Giménez
Starosta okresu Miami-Dade

Erika se objevila v době, kdy si Spojené státy připomínají deset let od hurikánu Katrina, který zpustošil státy Florida, Louisiana, Alabama a Mississippi.

Bouře, která si vyžádala takřka 200 mrtvých, se do historie USA zapsala jako nejdražší přírodní katastrofa všech dob, škody na majetku přesáhly přes sto miliard dolarů (více než 2,4 bilionu korun). Na obnovu zničeného jihu USA přispěly desítky zemí včetně České republiky, sbírku uspořádali také čeští krajané žijící v USA.

Bouře Erika vrhla Dominiku o dvacet let zpátky (zdroj: ČT24)