Po odsouzení chtějí Krejčířovi v JAR zabavit i majetek

Jihoafrická policie chce Radovanu Krejčířovi po jeho pondělním odsouzení zabavit také majetek. Detektivové hodlají prokázat, že jeho velkou část nabyl nelegálně. Podnikatel už má obstavenou svou luxusní vilu v johannesburské čtvrti Bedford View a policisté pátrají také po bankovních účtech, které mohl Krejčíř ovládat přes nastrčené lidi.

Policie chce Krejčířovi vedle nemovitostí zabavit i luxusní vozový park. Detektivové už v minulosti zatkli hlavního účetního Krejčířových firem Ivana Savova a mapují i finanční toky kolem Krejčíře. Prověřují informace, že český podnikatel pral peníze přes zahraniční účty svých firem. Jeho bankovní účty jsou prošetřovány kvůli podezření z daňových podvodů, mnoho z nich bylo zmrazeno.

Zpravodaj ČT: Krejčířovi hrozí zabavení majetku (zdroj: ČT24)

V Česku čelí Krejčíř exekucím za 200 milionů korun. Už v říjnu se chystají exekutoři dražit jeho pozemky a prodat chtějí také vilu v Černošicích, odkud podnikatel v červnu 2005 uprchl policii. Je oficiálně napsaná na Krejčířovu ženu Kateřinu a posledních deset let ji nikdo neobývá. Dosud ale nebyla oceněna.

Sám Krejčíř byl tento týden v Jihoafrické republice nepravomocně odsouzen za únos, pokus o vraždu a pokus o přechovávání narkotik. Už druhý rok pobývá ve vazbě a při převozech ho stále hlídá speciální zásahová jednotka. Výši trestu soudce oznámí v září.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Krejčíř: Dalších kauz se nebojím

Jihoafrické soudy řeší hned čtyři případy, v nichž Krejčíř figuruje. Čelí obžalobám z účasti na vraždách údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy a z příprav vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. Dalších kauz se ale prý Krejčíř nebojí: jak řekl zpravodaji ČT Jiřímu Hynkovi, nebál se ani té, v níž byl odsouzen v pondělí.