V Sýrii prý bezpečnostní síly zabily dalších 23 lidí

Damašek - Syrské vládní síly dnes zabily dalších 23 lidí včetně tří dětí. Uvedla to Organizace syrských pozorovatelů pro lidská práva (OSDH) citovaná agenturou AFP. Od březnového zahájení lidové vzpoury v zemi se již jedná o více než 5 000 civilních obětí, odhaduje OSN.

Osm civilistů dnes přišlo o život při raziích bezpečnostních jednotek v jedné vesnici v jihosyrské provincii Dará, v níž protesty na jaře začaly a kde stále panuje napětí. V oblasti Homsu ve středu země bylo zastřeleno devět dospělých a tři děti. Ostatní oběti byly hlášeny z oblasti Idlib, uvedla OSDH se sídlem v Británii.

Na 200.000 Syřanů se v pátek po sváteční polední modlitbě zúčastnilo demonstrace ve městě Homs. Pochody se konaly i u Damašku, v Idlibu a Dajr az-Zauru. Podle televize Al-Arabíja vojáci zabili čtyři lidi. Při čtvrtečních nepokojích přišlo o život 27 osob.

Obyvatelé požadují demisi autoritativního prezidenta Bašára Asada, který je i pod stále silnějším zahraničním tlakem. Jeho vláda však násilí připisuje ozbrojeným gangům, před nimž armáda chrání civilisty. Podle Damašku zahynulo na straně armády a policistů 1 100 lidí.