Senát nevyslyší Dahlgrena, jeho vydání do ČR je zase blíž

Odvolací soud v americké Virginii zamítl žádost Kevina Dahlgrena o slyšení před senátem, možný verdikt ministra zahraničí o jeho vydání je tak zase o krok blíž. Mladý Američan je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy svých příbuzných, ke které došlo 22. května 2013 v brněnských Ivanovicích.

Už v polovině července nevyhověl soud ve Virginii Dahlgrenově žádosti, aby bylo pozastaveno jeho vydávací řízení do Česka. Možnému vydání se jeho právníci snaží zabránit už dva roky, po celou dobu je podezřelý muž ve vazbě. Také legálnost vazby už americké soudy potvrdily. Poslední slovo o tom, zda USA Kevina Dahlgrena vydají ke stíhání do Česka, bude mít americké ministerstvo zahraničí.

Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel několik týdnů, v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán, kde ho krátce po přistání zadržela FBI.

Zpravodaj ČT Martin Řezníček o posunu v kauze Dahlgren (zdroj: ČT24)

Podle české policie jsou důkazy proti Dahlgrenovi jasné: na jeho šatech se našla krev obětí, na místě činu ho v přibližné době vraždy viděla pošťačka i paní na úklid. Pochybnosti stále panují ohledně motivu. Sám Kevin Dahlgren vinu odmítá, podle svých slov zpanikařil, když v domě našel těla příbuzných, a proto utekl.